Все по-често се говори за зелена енергия, опазване на околната среда и екологично мислене. В тази насока все повече хора се обръщат към електрическите автомобили.

Въпреки ниския разход и по-екологичната работа на двигателя, този вид автомобили все още не са завладели и българския пазар.

Една от причините до голяма степен се дължи на липсата на условия за зареждане на автомобила. Така например е невъзможно да се стигне до морето, разчитайки само на електричната енергия, тъй като разстоянието е много голямо, а пунктове за зареждане липсват по магистралите и повечето бензиностанции.

Това от своя страна поражда редица въпроси като "Какво печелим ние от тази еко кола?" или "Как да помогнем на планетата, когато самата държави ни пречи да го направим?"

На този етап електрическите автомобили остават едно добро решение в градска среда - намаляват смога и замърсяването. За дълъг път обаче е хубаво да си купите друга кола. Това не е никак рентабилно и екологично. По-добрият вариант е да се сдобиете с хибрид.

Хибридните превозни средства разчитат на системи за задвижване, които комбинират бензинов или дизелов агрегат с един или няколко електродвигателя. Те са конфигурирани с цел да се оптимизира и намали разходът на гориво, като с помощта на електрическата енергия може да се подобри и динамиката на самата кола. Хибридите могат да се движат изцяло на електроенергия, изцяло на гориво или на комбинация от двете.

NEWS_MORE_BOX

 

При движение със скорост до около 50-60 км/час хибридът може да се движи само на електричество. Когато зарядът на батериите му бъде изчерпан, двигателят с вътрешно горене поема задвижването на колата, като отговаря и за зареждането на батериите, тоест работи и като генератор. Освен това, при всяко спиране или движение по инерция, батериите също се зареждат, благодарение на системата за рекуперация на енергията.

И все пак малките пречки, които може да срещнете в желанието си да сте еко, не трябва да намалява мотивацията ви за по-чист въздух и запазване на ресурсите на планетата.