Рекордно ниски нива е достигнал броят на непушачите в САЩ, показва ново проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в страната, цитирано от Weekly Report.

 

Статистиката озадачава местните здравни власти, поставили си за цел до 2020 г. тютюневи изделия да консумират не повече от 12 на сто от американците.


 

За целта управляващите инициират различни информционни кампании, които показват колко пагубно е влиянието на вредния навик върху организма. От години в Щатите цигарите са и едни от най-скъпите по света.

 

Макар че пушачите в страната са далеч по-малко, отколкото в други страни, броят им тревожи специалистите.

 

Тютюнопушенето, считано за водеща предотвратима причина за смъртността в глобален мащаб, е отговорно за 480 000 смъртни случая годишно. За 42 000 от тях е виновно пасивното пушене, на което са изложени и много деца.

 

Същевременно над 17 млн. американци живеят с хронични заболявания, пряко или косвено свързани с вредата от цигарите.

NEWS_MORE_BOX

 

По последни данни тютюневи изделия употребява всеки пети човек в САЩ - 20,6% от възрастните са пушачи в това число 23% от мъжете и 18% от жените.

 

Много от щатите с по-високи нива на тютюнопушене имат ниски средни доходи и по-ниско образовани хора. Едва 6% от възрастните, които имат диплома за висше образование, са пристрастени към никотина.

 

Според Брайън Кинг, зам.-директор на Службата за тютюнопушене и здраве към Центъра за контрол и превенция на заболяванията, тези резултати подчертават необходимостта да се гарантират стратегии за предотвратяване и намаляване на употребата на тютюн. Те трябва да достигнат до всички групи от населението - особено тези, които се считат за най-уязвими.

 

Експертът посочва, че е нужно всеобхватно законодателство, стимулиращо отказа от вредния навик и по-лесен достъп на гражданите до съответните програми за зависимост.

 

Доказана е връзката между тютюнопушенето и появата на рак, сърдечносъдови заболявания, диабет, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и много други здравословни проблеми. Учените напомнят още, че пушачите умират средно с 10 години по-рано от непушачите.