Някои професии и работни места предразполагат инфаркта и инсулта, заради високата степен на напрежение и стрес, които създават. Независимо колко опасна за сърдечносъдовото здраве обаче е работата, по-застрашаващо здравето е търсенето на заетост.


Рискови за сърцето фактори на работното място са замърсения въздух, включително прах и вторичен тютюнев дим, и шум, става ясно от проучване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията, представено в Morbidity and Mortality Weekly Report. При него са използвани данни от Националното здравно проучване на американското население през 2008 – 2012 г.


Особена опасност от инфаркт и инсулт крие работната среда, ако служителите вече страдат от високо кръвно налягане и холестерол. 1,9% от работниците под 55-годишна възраст вече имат в здравните си досиета диагноза за сърдечно заболяване и дори инфаркт.Според водещия изследовател д-р Сара Лъкхаупт при изчисляването на сърдечния риск не бива да се разглеждат само индивидуалните наследствени причини, но и факторите, идващи отстрана на работната среда. Рискът от инфаркт и инсулт обаче е по-голям при безработните, които търсят възможност за трудова реализация – с 2,5%. Това вероятно се дължи на стреса при тях и липсата на възможност да получават здравни грижи, предполага Лъкхаупт.

 

В САЩ има повишаване на интереса към създаване на програми за превенция на здравето на работното място. Имайки предвид че сърдечните заболявания и инсултът са водещи причини за смъртност сред американците, подобни стратегии за подобряване на здравословното състояние на служителите и работниците е крайно необходима, споделя д-р Грег Фонъроу, професор по кардиология от Калифорнийския университет в Лос Анджелис пред WebMD.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Необходимо е взимането на ефикасни мерки за подобряване на сърдечното здраве на служителите, създаване на съобразена със здравето работна среда и програми предотвратяващи възникването на състояния, водещи до сърдечни болести и инсулт отстрана на работодателите.