Много хора предпочитат да пушат наргиле, намирайки го за особено забавно и със съзнанието, че то не вреди толкова на организма. Това обаче увеличава риска за здравето много повече от цигарите, смятат учени.

 

Въпреки че на външен вид наргилето изобщо не прилича на цигара, почти винаги се употребява за пушене на тютюн, което означава, че носи и същите опасности, каквито и пушенето на обикновената цигара, поясняват специалистите.

Нови проучвания доказват, че дългото пушене на наргиле дори се равнява на сто цигари.


 

Това е така, защото любителите на тютюневите изделия правят между осем и двадесет дърпания на цигара, докато тези, които пушат наргиле, за час гълтат дим поне двеста пъти.


Екип от университета в Сан Диего са установил, че димът от наргилето удвоява отрицателно въздействие върху организма на опасния канцероген бензен, отговорен за появата и развитието на няколко вида рак, включително левкемия.

NEWS_MORE_BOX

 

Изследователите анализирали нивата на S-phenylmercapturic киселина (SPMA), метаболит (вторичен продукт) от бензен, в урината на 105 наргиле пушачи и 103 непушачи, изложени на дим от тръбите за вода.

 

Оказало се, че непушачите, които общуват с пушачите също вдишват голямо количество токсични вещества и канцерогенни емисии, генерирани от тлеещите въглени.

 

Наргилето за пушене е опасно, дори за тези, които не го употребяват директно", казва Нада Касем, заместник-директорка на Центъра за поведенческа епидемиология и обществено здраве на Университета в Сан Диего.

 

Бензенът (наричан още бензол) принадлежи към първата, най-опасната група на токсични елементи, чиято концентрация в тютюна и дървените въглища е много висока.

 

Световната здравна организация посочва, че няма безопасно ниво на този токсин.