Според проучвания пушенето е по-вредно за жените, отколкото за мъжете. Жените, които пушат същия брой цигари като мъжете, са два пъти по-вероятно да развият рак на белите дробове. Те са по-податливи на рак, въпреки че започват да пушат в по-късна възраст от мъжете.

 

Според професор Даян Стоувър причината се дължи в различията в белодробната тъкан на двата пола и в наличието на хормона естроген при жените. Тя твърди, че според изследванията жените са по-засегнати от мъжете, независимо дали пушат или са пасивни пушачи. Изследвания установяват, че приблизително 20% от жените с рак на белия дроб никога не са пушили. Учените твърдят, че не е ясно все още защо младите жени, които не пушат, също развиват рак на белия дроб.


Според тях жените, които обаче редовно пушат, са с по-голям риск от болестта поради факта, че частиците, които поглъщат от цигарите се превръщат в други канцерогенни вещества. Това може да доведе до мутации и загиване на клетки. Мъжете пък са склонни да детоксикират вредните частици от цигарите и да ги отделят в урината си. 


Доказателство за това твърдение е, че ген, известен като GRPR, има по-голяма вероятност да задейства тумор при жените, отколкото при мъжете.


Японско проучване пък показва, че сред 1000 мъже и 700 жени пушачи, жените развиват болестта две години по-рано от мъжете. 


Д-р Уесли Уокър, информационен директор за рака в Кампанията за изследване на рака, казва, че има и много други проучвания, които сочат, че жените са изложени на по-висок риск от рак на белия дроб заради тютюнопушене, отколкото мъжете.


Пушенето се оказва изключително вредно, тъй като заедно с тютюна, цигареният дим съдържа около 1000 токсични химикала. Те предизвикват белодробни инфекции, рак на белия дроб, увреждане на мозъка, зрението, нервите и кръвоносните съдове в тялото и са рисков фактор за получаване на хипертония. Освен тези вредни ефекти, тютюнопушенето уврежда външната красота на жените, като се предизвиква появата на бръчки, тъмни петна и преждевременно стареене на кожата.