Учените непрекъснато изследват какво се случва със здравословното и дори психическо състояние на пушачите, които заменят цигарите с по-малко вредни алтернативи като електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн.


В ново изследване на Университета на Вашингтон, те установяват, че пушачите, които използват електронни цигари, независимо дали от време на време или напълно, започват да водят по-здравословен начин на живот като цяло. Това не означава, че вейпингът е здравословен, уточняват те, но за хора, които вече пушат и не могат да се откажат – той може да бъде свързан с преминаването и към други здравословни навици.


Проучването наблюдава промените в здравето и социалната среда сред пушачите на два етапа в зряла възраст - на 30-годишна и отново на 39-годишна възраст. Приблизително една трета от пушачите преминават към вейпинг частично или напълно до 39-годишна възраст. Тази група съобщава за по-добро физическо здраве, повече време за спорт, по-активна социална ангажираност и по-висок социално-икономически статус, установява проучването.


 

електронни цигари

 
„Въпреки рисковете за непушачите, електронните цигари имат потенциала да играят роля за насърчаване на здравословен начин на живот на пушачите“, каза съавторът на изследването Марина Епщайн.


Въпреки, че проучването не може да покаже причинно-следствена връзка, авторите твърдят, че тъй като електронните цигари са по-малко заклеймявани, нямат толкова изразени миризми и са по-малко вредни, те могат да подобрят здравето на пушачите, като насърчават физическата им активност и увеличават социалните им контакти с непушачи.


82 милиона са потребителите на електронни цигари по света, над 21 милиона са преминали на устройства за нагряване на тютюн и 10 милиона на снус, по данни на мрежата GSTHR


Според друго американско проучване при запазване на настоящата тенденция на употреба на електронни цигари с никотин вместо цигари, ще бъде предотвратена преждевременната смърт на 1,8 милиона души и за период от 47 години продължителността на живота ще бъде удължена с 38,9 милиона години.


„Нискорисковите алтернативи на пушенето са най-добрата възможност, която някога ще имаме, за премахване на заболяванията и смъртните случаи, свързани с пушенето“, е и позицията на проф.Питър Хайек от Университетска болница на Лондон „Куин Мери“.


„Вейпингът и снусът вероятно са най-голямото постижение на настъпващия век в областта на здравето и могат да спасят близо един милиард живота“, заявява и д-р Дейвид Нът, от британския университет Импириъл Колидж Лондон.


Една внимателно регулирана среда, която насърчава пушачите да използват никотинови изделия с намален риск, е историческа възможност да оставим пушенето в миналото, коментира проф.Константинос Фарсалинос, от Катедрата по фармация в Университета на Патрас, Гърция.