Според проучване пътуването с обществения транспорт води до отслабване. Тайната се крие в по-голямата физическа активност, която хората упражняват, докато пътуват за работа всеки ден.

 

Изследователите установили, че мъжете, които използват градски транспорт и ходят пеша, са с 2 до 3 килограма по-леки от тези, които се придвижват със своите автомобили, а при жените разликата между ходене пеш и използване на автомобил е с килограм по-малко, отколкото при мъжете.


 

Американската сърдечна асоциация препоръчва 30 минути умерено движение 5 пъти седмично. Въпреки че при използването на обществен транспорт не се намаляват кой знае колко килограмите, употребата му всъщност е свързана с повече движение и упражнения, включително слизане и изкачване на стълби, ходене пеш от автобусната спирка до офиса, прикачването от един автобус на друг и т.н., а сумарно това със сигурност отнема поне 15-20 минути на ден.

 

Според проучване, включващо 424 пътувания, участниците са изминали средно дневно разстояние пеша от близо 1,3 км в двете посоки, тъй като използвали градски транспорт. Ако времето за спорт „все не стига”, то това е едно добро начало за раздвижване. Освен това така човек се изморява доста повече и вечерта със сигурност сънят ще бъде по-дълбок и дълготраен.

 

Липсата на физическа активност е една от водещите причини за затлъстяване. Това може да доведе и до сърдечносъдови заболявания и диабет. Затова, ако няма възможност да се използва градски транспорт, физическата активност не трябва да се оставя на заден план.

 

Ползването на градски транспорт е благоприятно за здравето и поради други причини. Една от тях е, че карането на автомобил всъщност води до раздразнителност в нервната система, както и ускоряване на пулса основно заради трафика, а хората, които страдат от сърдечни заболявания могат да повишат кръвното си налягане. 

 

Не на последно място е и фактът, че използването на обществения транспорт замърсява по-малко околната среда, отколкото използването на автомобил, в който се возят само един или двама човека. Така се намалят вредните емисии, които замърсяват въздуха, който впоследствие се вдишва от всеки един човек. По този начин се намалява рискът и от респираторни заболявания.