Хората, носещи специфичен ген, са с по-голям риск от развитие на проблеми, свързани с психичното здраве, поради пушене на канабис.

 
Проучване на Кралския колеж в Лондон установи, че участниците, които употребяват канабис и носят гена AKT1, са с двойно по-висок риск да развият психотично разстройство. Опасността се увеличава до седем пъти при ежедневно използване на наркотици от клас Б.
 
Откритието е от полза за хората, които са изложени на риск от психологически странични ефекти от употребата на канабис, казва д-р Марта Форти, водещ ръководител на проучването. 
 
Предишни изследвания също показват връзка между пушенето на канабис и психозата. Според новите данни, употребата на канабис в юношеската възраст повишава риска от развитие на шизофрения. 
 
Настоящото проучване включва 278 души в добро здраве и 489, при които се е проявил първият епизод на психоза. Учените изследват доброволците за носителството на гена AKT1, който участва в допаминовата сигнализация и е свързан с психичното състояние.
 
Установява се, че употребяващите канабис, които носят гена AKT1, са с два пъти по-висок риск от развитие на психотично разстройство. Опасността се увеличава до седем пъти, ако те употребяват канабис ежедневно.
NEWS_MORE_BOX
 
Въпреки че пушенето на коноп увеличава риска от шизофрения, не всичките ползващи го развиват заболяването. Затова се предполага, че засегнатите от психоза може да са с някаква генетична обремененост, уточнява д-р Марта Форти.
 
Резултатите от проучването могат да помогнат за създаването на здравно-образователни кампании, насочени към достигането до тези млади хора, които са изложени на особен риск от развитие на психични проблеми вследствие употреба на марихуана, смята изследователският екип. 
 
Необходими са допълнителни изследвания за потвърждаване на констатациите, уточняват учените.