От близо 20-те вида змии, срещани на територията на България, само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха за живота на човек. Те са най-опасни за малки деца и по-възрастни хора, но всеки ухапан може да очаква силни болки, подуване на тъканите, дехидратация, дезориентация, объркване, повръщане, диария, главоболие, ускорен сърдечен ритъм и други.
 
Пепелянката се отличава с характерно рогообразно шипче на върха на главата си. Намира се на пасища, ливади и в близост до скалисти области. Усойницата, от друга страна, се среща предимно в планините, има специфична зигзагообразна ивица по протежението на гърба си и има по-силна отрова от пепелянката.
 
Как да постъпим при ухапване от змия?
 
Първата стъпка: обездвижва се засегнатото място, движенията се минимизират, най-добре е пострадалият да заеме полулегнала позиция за да избегне по-бързото разпространение на отровата в кръвта. Ако ухапаният е сам не се съветва оставане на място, по-добре е бавното придвижване към помощ. В седнало или легнало положение, ухапаното място трябва да се държи на нивото на тялото – ако се държи по-високо, отровата навлиза по-бързо и по-далеч в тялото, а ако се държи твърде ниско – възпалението, подуването и болката се увеличават.
 
Напълно се забранява приемът на аспирин или обезболяващи! Не се прилагат студени компреси – в началато могат да облекчат възпалението, но след 1-3 мин. започват да го усилват. Не бива да се дава храна и вода на постадалите - в крайни случаи по половин-една глътка вода на 30-60 минути е позволено, но всичко повече от това води до ускоравяне на метаболизма и усилване на ефекта от натравянето.
 
Върху мястото на ухапване се поставя чиста превръзка, покриваща не твърде плътно и двете входни рани, но самата рана не бива да се мие. Ако ухапването е върху или около ръката, се съветва премахването на всички бижута и украшения – пръстени, часовници, верижки, гривни. Силно вероятно е да настъпи възпаление и подуване на тъканите, което ще направи свалянето на изброените предмети трудно и болезнено, а ако се оставят се рискува спиране на кръвообръщението.
NEWS_MORE_BOX
 
След поставяне и пристягане на превръзката, между нея и кожата трябва свободно да може да се провира пръст – иначе е твърде стегната и отново може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването.
 
След извършване на тази стъпка трябва незабавно да се потърси лекарска помощ и при нужда, да се потегли към най-близкото здравно заведение имащо противоотрова. Желателно е да се направят снимки на змията, за да лекар или друг специалист я разпознае и препоръча най-подходящата противоотрова. В никакъв случай не бива да се правят опити змията да бъде хваната, освен ако опитващият няма професионален опит.
 
Категорично не бива да се пристъпва към опит за изсмукване на отровата – методът е доказано неефективен и не може да помогне на пострадалия. Съществува опасност само за предприемащият изсмукване – змийската отрова може да го засегне дори по-силно от първият пострадал.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео: