През зимния сезон може да настъпи измръзване, особено на откритите части на тялото – ръце, крака, нос, уши, под влиянието на ниските температури, вятъра, влажността.

 

Хипотермията е по-сериозно състояние и настъпва, когато телесната температура падне под 35 градуса. Тялото прави усилия да повиши температурата си, като движи мускулите (треперене).


 

Умерената хипотермия може да претърпи пълно обратно развитие. Тежка хипотермия е налице, когато температурата спадне под 30 градуса. Изходът в такива случаи е фатален.

 

В началото се наблюдават треперене, студена, бледа и суха кожа, обърканост, умора и сънливост, дихателни нарушения, загуба на съзнание.

 

При тежка хипотермия са налице спиране на треперенето и лъжливо чувство за затопляне, пълна загуба на съзнание, загуба на рефлекси, забавена сърдечна дейност, мускулна скованост, посиняване на откритите части на тялото.

 

Задълженията на оказващия първа помощ:

 

  • Пострадалият трябва да бъде преместен на топло и сухо място;
  • Ако дрехите му са влажни, заменете ги веднага със сухи;
  • При възможност затоплете тялото с потапяне на краката в топла вода (температурата на водата не бива да е над 40 градуса!);
  • Сложете пострадалия да легне в поза ембрион (така се губи най-малко топлина), завийте го с одеало или термофолио, облечете му топли дрехи. Ако е в съзнание дайте му да пие топла напитка и богата на въглехидрати храна. В никакъв случай не давайте алкохол! Той разширява кръвоносните съдове и кръвта нахлува в периферията на тялото, което създава чувсво на затопляне, а студената кръв от крайниците е изтласкана в тялото. Това може да доведе до шок и смърт.;
  • Проверявайте жизнените показатели, докато пострадалият не бъде прегледан от лекар.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Важно: Преохлаждането при възрастни хора може да се развива бавно – в продължение на няколко дни. Затоплянето трябва да става постепенно. Бързото и рязко затопляне може да причини рязко падане на артериалното налягане. Задължително се консултирайте с лекар, тъй като симптомите на измръзване могат да маскират състояния като: инсулт или сърдечен пристъп.

 

Измръзване при бебета се развива бързо, поради факта, че при тях терморегулацията е недоразвита, дори в затворено помещение. При преохлаждане кожата на бебето изглежда непроменена, но то е необичайно спокойно, сънливо и отказва да се храни, носа и краката са студени.