Синдромйт на Рейно е често срещано заболяване, влияещо на циркулацията в крайниците и най-вече на пръстите на ръцете и краката. Той се проявява, когато кръвоносните съдове се свият рязко и блокират притока на кръв, карайки кожата около засегнат участък да избледнее силно, а след това да почервенее от връщащата се в тъканите кръв. 
 
Симптомите се предизвикват най-вече от: излагане на ниски температури, продължително психично напрежение и стрес.
 
Макар заболяването да не е животозастрашаващо, то силно понижава работоспособността, пръстите са със затруднено движение, с нарушена координация и често – силно болезнени. Ако самият пристъп не се контрира адекватно, има вероятност от загуба на тъкани и дори на пръсти.
Ако състоянието не се третира, отшумява по-бавно и се увеличава вероятността от следващ внезапен епизод на вазоконстрикция – свиване на кръвоносните съдове.
 
Но как да се изясни дали просто ръцете ни са студени или се проявява Рейно? Обикновено състоянието се развива успоредно с необяснимо или мигренозно главоболие и локализирана болка в очните дъна, а загряването на тъканите дори с няколко градуса е изключително болезнено.
 
В засегнатите тъкани може да се чувства сърбеж, изтръпване, „иглички”, силна болка и вледеняващ студ, като тези симптоми могат да траят от няколко минути, до няколко часа
 
Заболяването е най-често срещано сред млади хора от 14 до 21 години, които системно не носят шапки и ръкавици и претърпяват леки, но редовни измръзвания. Белеещата се и напукана кожа на ръцете след излагане на студ е само повърхностен ефект – кръвоносните съдове под кожата също се увреждат термично. 
NEWS_MORE_BOX
 
След 30-те години състоянието се отличава с много по-болезнени и зачестени епизоди, които се проявяват дори и през по-топлите месеци. Това се дължи на развиващите се бавно, но сигурно изменения в структурата на капилярите. Те стават толкова лабилни, че дори силният емоционален стрес може да доведе до болезнени спазми в ръцете и ходилата.
 
За да се избегне, през зимата се припоръчва засилване приема на затоплящи подправки - червен пипер, лют пипер, чесън, джинджифил и др., увеличаване приема на магнезий, витамини В и Е, както и да се ограничат цигарите и кофеинът.
 
Необходимо е да се потърси лекарска помощ в случаите на нетърпим и продължаващ след повече от час загряване „студ до кости” – може да предвещава тотален блокаж на циркулацията и бързо да се последва от некроза на тъканите. Медицинско внимание е необходимо и когато кожата е видимо увредена от студа или не възвръща нормалния си цвят, след положени опити за загряване. Самолечението или нелечението на състоянието създава предпоставки не само от загуба на пръсти, но и на цяла китка или ходило.