Заболявания, причинени от вируси

Епидемиите на Ебола в Африка, на вируса Зика или пандемията от COVID-19 са ясни примери за възникващи и повторно появяващи се вируси, които могат да застрашат здравето в световен мащаб. (Към първа част на материала)

 


Промените в климата или увеличаването на международните пътувания, наред с другото, благоприятстват появата на вирусни заболявания извън обичайните им зони и нововъзникващите вируси представляват потенциална ретроградност в здравето, тъй като те са били и могат да бъдат източник на бъдещи епидемии или пандемии, подчертава д-р Марта Диас Менендес, член на SEMI и лекар от Службата за вътрешни болести на Tropical Unit на Университетската болница Ла Пас-Карлос III, Мадрид.

 

Болести, причинени от гъбички

Гъбичките са хетерогенна група организми с голям капацитет да се адаптират към екстремни условия на околната среда и разпространение в световен мащаб, обяснява д-р Прието, член на SEMI и лекар от отделението по инфекциозни болести на университетската болница на Фондация Хименес Диас.

 

Има повече от 100 000 различни вида, но само около 20 причиняват 90% от микозите при хората.

 

Въпреки че има нововъзникващи микози, по-притеснителни са опортюнистичните инфекции, които засягат имуносупресирани пациенти, лекувани с химиотерапия, кортикостероиди или биологични средства поради СПИН или в интензивното отделение.

 

Трудно е да се установи пряка връзка между глобалното затопляне и гъбичните инфекции, въпреки че се предполага, че някои видове, като Candida auris, са успели да развият способност да се адаптират към по-високи температури и да причиняват болести при хората, обяснява той.

 

Инфекции, предавани от кърлежи

Хиляди хора биват ухапани от кърлежи всяка година, но тъй като ухапванията са безболезнени, често остават незабелязани, което води до занижаване на отчитането на случаите на официално ниво.

 

Поради тези ухапвания всяка година се откриват случаи на лаймска болест, инфекции от рикетсии, които причиняват треска или инфекции, причинени от Rickettsia sibirica mongolitimonae и някои случаи на хеморагична треска Крим-Конго.

 

Освен това все по-често се диагностицират случаи на хранителна алергия към месо в резултат на ухапване от кърлеж.

 

Всяка година се виждат все повече пациенти с ухапвания от кърлежи, тъй като има много фактори, които благоприятстват нарастването на проблема.

 

Например кърлежите са много чувствителни към изменението на климата.

 

Знаем, че освен че намаляват смъртността си и се благоприятства тяхното разширяване, някои видове стават по-агресивни и търсят място за хранене с по-голяма жажда, пояснява д-р Хосе Антонио Отео Ревуелта, ръководител на отдела по инфекциозни болести в Университетска болница Сан Педро на Центъра за биомедицински изследвания в Ла Риоха-Логроньо.

 

По отношение на лаймската болест д-р Прието уверява, че днес тя все още е рядка на не малко места в Европа.

 

Случаите са ограничени до териториите, където живее кърлежът, който я предава, въпреки че е вярно, че броят на кърлежите се увеличава през последните години.

 

Лаймската болест се причинява от бактерията Borrelia burgdorferi и се предава от черния кърлеж - Ixodes ricinus.

 

Известен е като "великият имитатор", защото симптомите, които причинява, са толкова разнообразни, че лесно се бъркат с други проблеми: от умора или болки в ставите до неврологични реакции като парализа или загуба на подвижност.

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/ecologia/enfermedades-cambio-climatico-futuras-pandemias_9266