Неизбежно затоплянето на времето върви ръка за ръка с цялостното почистване на дома.

 

То зарежда жилището с енергия и нов живот, но подготовката за тази процедура и изпълнението й далеч не са сред най-приятните занимания на домакините.


 

Особено за тези, при които свободното време е абсолютен лукс.

 

Да премине пролетното почистване по-бързо и „безболезнено“ не е невъзможно, стига домакинята да си състави един простичък план за изпълнение, който ще улесни ориентирането в процеса и ще съкрати времето за хигиенизиране на дома.

 

1.Никакво отлагане

Когато задачите са отлагат за „по-нататък“, постепенно те се трупат още и излизат извън контрол. След това работата е повече и ще отнеме много време, което пък „ограбва“ почивните дни.

2.Списък

По-добрата идея е да се отделя по час на ден например, в който да се действа по точно определен план, за да не остане нещо несвършено.

 

Задачите се разпределят по трудност и времеемкост и се осъществяват според времето и силите. Хубаво е да се редуват тежка и лека работа, за да може тялото да се възстановява и по време на самото чистене.

3.Съсредоточаване

За заетите дами е най-добре да се съсредоточат върху едно помещение наведнъж, а не върху една задача наведнъж.

 

Тоест, вместо да се забърсва наведнъж прахта от всички помещения, се почиства едно помещение изцяло и чак тогава се преминава към следващото. Тази система гарантира много повече и по-качествено свършена работа.

4.Скоростно почистване на прозорците

NEWS_MORE_BOX

 

Миенето на прозорците е вероятно най-омразното задължение за всяка домакиня. За да стане то бързо, без замазване на натрупалата се мръсотия или връщане към пропуснатите петънца, е най-добре да не се ползват специални препарати за почистване.

 

„Златният“ подход тук изисква само кофа с гореща вода и чаша оцет. Така прозорците блесват за отрицателно време и без много усилия за заетата майка.

5.Цялото кралско войнство

Елементарни неща като изхвърляне на боклука, подреждане на шишета и туби, намиране на капаците на съдове, преместване на кутии, кашони и пликове не са сложни задачи, които обаче са трудоемки и с тях може да се ангажират половинката и децата.

 

Според възрастта си децата могат да получат подходяща задача от списъка с неща за вършене, а възрастните да си разпределят останалите работи по домакинството така, че всеки да се включи и да се улесни общата работа. Това, че е поискана чужда помощ, не прави домакинята по-лоша или по-несръчна.

6.Забавление

Задължително е звученето на весела или релаксираща музика по време на почистването. Хубавият фон успокоява и спомага за по-лекото вършене на къщните задължения. Доказано.