Няма съмнение, че климатикът е най-добрата защита от летните горещини. Но във време на епидемия с COVID-19 много офис сгради изключват вентилационните си системи с цел безопасност, а не малко хора не харесват климатиците и въздуха, който осигуряват у дома. Каквато и да е причината, най-важното в топлите летни дни да осигурим хидратация и добро охлаждане на тялото. Данните сочат, че топлинната болест е причина за смъртта на около 658 американци годишно от 1999 до 2009 г.


Затова ако нямаме климатик или достъп до закрити места в най-горещите часове от деня, е задължително да спазваме няколко препоръки. 

 


1. Далеч от слънчевата светлина

Около 76% от слънчевата светлина, която пада върху стандартните прозорци с двойно стъкло, се превръща в топлина и повишава температурата у дома. През лятото прозорците, обърнати на запад и изток, позволяват проникването на най-много топлина.


Завесите и щорите у дома са добро решение на проблема. Въпреки че ефективността зависи от вида и цвета на материала, проучвания показват, че пердета в светли тонове и средна дебелина на плата могат да намалят топлината в стаята с до 33%. 


Най-ефективната защита от топлината са външните щори и сенници, които могат да намалят слънчевата инвазия до 80%. Тентата също е добър вариант, защото засенчва прозорците от слънчевата топлина и отблясъци. Тентата може да намали слънчева топлина през лятото с до 65% при прозорците с южно изложение и до 77% при прозорците с изглед към запад.

 

2. Вентилатор, но правилно

Вентилаторите не могат да понижат температурата на цялата стая - това е така, защото електричеството, което задвижва вентилатора, се превръща директно в топлина.


Въпреки това, те могат да донесат известна прохлада. Това е така, защото когато вентилаторът издухва въздух наоколо, помага на потта да се изпари от кожата ни и това ни охлажда. Таванните вентилатори се считат за най-ефективните, тъй като те „завъртат“ въздуха в помещението и създадат ефекта на вятъра. 


Преносимите вентилатори също могат да работят добре, но те са ефективни само, ако ги използваме правилно. Това означава да ги използваме само когато въздухът отвън е по-хладен от въздуха вътре в помещението, което обикновено е през нощта.

 

3. Много вода

Често пиенето на вода е една от най-добрите защитни мерки срещу горещините и прегряването на тялото. Това е така, защото тялото ни се нуждае от вода, за да се справи ефективно с горещите температури.


Когато ни стане твърде топло, тялото ви започва да се поти, а изпаряването на потта охлажда кожата и помага за охлаждането на цялото тяло. Проблемът е, че прекомерното изпотяване може да доведе до дехидратация. И тялото може да се дехидратира, още преди да забележим първите признаци. Така че най-важното е да пием вода често и помалко.


Разбира се, колко вода трябва да пием на ден, зависи от теглото. Трениращите обаче трябва да пият повече вода, особено в жегите.

 

4. Мокри кърпи

Прилагането на студена, влажна кърпа директно върху кожата може да помогне за понижаване на температурата. Експертите препоръчват да я поставим върху пулсовите си точки - като задната част на шията, под мишниците, на китките или слабините.


В тези области кръвоносните съдове са близо до повърхността на кожата ви, което означава, че студът ще извлича повече топлина от тялото и ще сваля температурата по-бързо.


Важно - никога не прилагайте метода за дълги периоди - общото правило е не повече от 20 минути на всеки два до четири часа. Любопитен факт още е, че хладната вана и душ противно на очакванията повишава нашата основна температура, докато топлите душове - с температура на водата около 31 градуса, всъщност могат да ни поддържат охладени, като увеличават притока на кръв към кожата, позволявайки на повече топлина да избяга от тялото.

 

5. И храната охлажда

Салати - зеленчуците съдържат много вода, което може да помогне да се охладим. Краставицата например е 96% вода. 


Динята не само е любим плод през лятото, но е и с 90% съдържание на вода. Тя дава на тялото още витамини С и А, и антиоксиданта ликопен, който помага и за предпазване от слънцето.


Прясната мента може да се отглежда в градината и осигурява незабавно усещане за охлаждане. Това е нула калорийна добавка, която ще освежи всяка напитка или десерт.


Люти чушки. Да, точно така. Пикантните храни са чудесен начин да победим жегата, защото причиняват изпотяване, а това е начинът на природата да ни охлади.

 

Източник:

Insider