Учени от UCLA и Националната лаборатория Lawrence Livermore свързват нарастващия брой на природни пожари през последните две десетилетия с настъпващите промени в климата.

 

Според професора по атмосферни и океански науки Ронг Фу тяхната честота ще се увеличи. Той е директор на Съвместния институт на UCLA за Регионална наука и Инженерство на Земната система.


 

Според данни, предоставени от U.S. Geological Survey в периода между 1984 и 2000 г. засегнатите зони в резултат на възникналите природни пожари в 11 западни щата на САЩ обхващат средно 1,69 милиона акра годишно.

 

В периода от 2000 до 2018 г. размерът на тези зони нараства до средно 3,35 милиона акра годишно. Според информация предоставена от National Interagency Coordination Center през 2020 г. изгорелите райони в западната част на САЩ в резултат на природни пожари обхващат 8,8 милиона акра.

 

Проучването е направено заради възникнали дебати относно причините, довели до появата на тези пожари. То е публикувано в сп. National Interagency Coordination Center през месец ноември на 2021 година.

 

Изследователите използват технологии, включващи изкуствен интелект, за да оценят данните за влиянието на различни фактори, допринасящи за възникването на природните пожари.

 

Дефицитът на парово налягане измерва количеството влага, което въздухът може да задържи, когато е наситен, минус количеството влага във въздуха. Когато дефицитът на паровото налягане е по-висок, въздухът може да извлече повече влага от почвата и растенията.

 

При големите изгорели от горски пожари райони, особено тези, които не се намират в близост до градски райони, се засича висок дефицит на парово налягане, условия, които са свързани с топъл и сух въздух.

 

Благодарение на проучването се забелязва, че 68% от повишения дефицит на парово налягане в периода 1979 и 2020 г. се дължи на глобално затопляне провокирано от човек. Останалите 32% най-често са в резултат на естествено настъпващи климатични промени.

 

Тези резултати показват, че основният причинител на природни пожари в западната част на САЩ са антропогенетичните климатични промени.

 

Учените анализират причината за възникването на големия пожар в Северна Калифорния през август, в резултат на който изгаря повече от милион акра растителност. Те стигат до заключението, че 50% от безпрецедентно повишените стойности на дефицит на парово налягане са получени в следствие на антропегенетични климатични промени.

 

Проучването насочва вниманието на учените към серизно нарастващ проблем, който се е появил още в началото на 21 век.

 

Източници:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211105114305.htm

https://www.pnas.org/content/118/45/e2111875118