Ново значение на термина "мръсни пари " дава скорошно проучване на изследователи от Центъра по геномика в Ню Йорк. Оказва се, че така любимите на милиони хора зелени късчета хартия са носители на хиляди микроорганизми.

 

Само една банкнота има върху себе си повече от 3 000 бактерии. Така хората непрекъснато ги предават помежду си.


 

По-голямата част от тях са такива, които се срещат по кожата и в устната ни кухина. Повечето са безвредни, но някои от тях са причинители на инфекции, включително и на пневмония.

 

Те би трябвало да са безопасни за здрав човек, но ако става дума за човек с неустойчива имунна система, същите тези бактерии могат да бъдат много опасни.

 

Срещат се и доста по-агресивни и антибиотично-устойчиви видове.

NEWS_MORE_BOX


Специалистите посочват, че това не е основание за паника – вероятността да се инфектираме не е голяма, тъй като човешката кожа е надеждна бариера срещу вредните микроорганизми.

 

За да се предпазим от тях все пак, е необходимо да спазваме добра лична хигиена.

 

Учените изтъкват, че бактерии има и върху монетите, но те са доста по-различни, тъй като металът не задържа същите миркоорганизми като хартията.

 

Преди време в Япония се е била зародила идеята за банкомат, който почиства пари. Идеята е банкнотата да се пъхне в него и машината да е загрее достатъчно, за да унищожи всички полепнали по нея микроорганизми.

 

Когато излязат, парите са също толкова чисти, колкото в деня, когато са били отпечатани.