Необичайна комбинация от климатични условия доведе до хиляди случаи на дихателни проблеми в южния австралийски щат Виктория и взе най-малко 4 жертви.
 
Явлението, по-известно като „астматична гръмотевична буря“ остави трима души в критично състояние, които все още се борят за живота си в местни болници, други 8 лежат в интензивни отделения, а над 8 500 души са потърсили лекарска помощ в спешните отделения. 
 
Природният феномен се случва, когато се случи гръмотевична буря по време на голямо количество тревни полени.
 
През този период нивата на цветен прашец във въздуха са много високи, въздухът е влажен, а когато гръмотевичната буря удари, зърната на райграса абсорбират водата и се разпадат на хиляди парченца. Обикновено, полените се захващат за космите на носа, които действат като преграда. В този случай обаче, те навлизат директно в белите дробове, обясняват специалисти, цитирани от австралийски медии. 
 
Цветният прашец дразни бронхите, което води до възпаление и те се пълнят със слуз, което от своя страна затруднява дишането.
 
„Все още има пациенти в големите интензивни отделения в Мелбърн, които са в критично състояние след бурята“, заявиха здравните власти в страната в свое изявление.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Поради комплексния характер и мащаба на явлението, не е подходящо да се правят прогнози“, коментираха още здравните органи. 
 
Хората в Австралия определят случилото се като ужасяващо. За съжаление, се очаква броят на жертвите да нарастне.
 
От всички над 8 500 души, които са потърсили помощ от болниците и аварийните служби в понеделник и вторник, по-голямата част са били със силно изразена болка в областта на сърцето и гърдите
 
От спешната помощ в щата Виктория заявиха, че инцидентът е предизвикал извънредно и непредвидимо положение, а сигналите са се увеличили няколкостотин пъти.
 
След случилото се, здравните власти са категорични, че трябва да се работи в посока подобряване на реакциите в подобни ситуации.