Чудите ли се как да укрепите имунната система на децата в сезона на настинките и грипа? Според екип от финландски учени отговорът е съвсем прост: извеждайте ги колкото се може по-често сред природата и ги оставете да си играят с калта.

 

Учените са достигнали до този извод, след като изследват как различни елементи от природната среда се отразяват на детската имунна система и микробиом.


 

Проучването, което е само в началния си етап, показва, че промяната на средата, в която децата си играят, е лесен начин да се засили имунната им система.

 

Изводите са, че децата в детски градини, които имат повече природни елементи на площадката за игра, са с по-разнообразен микробиом и по-силна имунна система.

 

На този етап е рано да се правят изводи за ползите за здравето в дългосрочен план, но учените предполагат, че естествената среда за игра е сравнително лесен начин за засилване на имунната им система.

 

Предимства от играта в калта

 

Изследователите проследяват 75 деца от 10 детски градини във Финландия. В контролната група има три детски градини, които са ориентирани към природата, и три стандартни детски градини от градски тип.

 

Останалите четири градини са подложени на „озеленяване“. Първоначално те не разполагат с никакви естествени елементи на площадката навън, но за целите на проучването голяма част от двора им е покрит с чакъл, почва, листа.

 

Дворовете им се сдобиват с градинки за отглеждане на едногодишни растения, поставят се и големи купчини торф, в които децата да могат да копаят и да се катерят.

 

Децата прекарват средно по 90 минути на ден навън в игра през 28-те дни на проучването. В края му изследователите вземат проби от кожата и правят кръвни изследвания на децата.

 

Резултатите показват, че децата от „озеленените“ детски градини имат по-голямо количество противовъзпалителни протеини на определено количество възпалителни маркери.

 

Съотношението е сходно с това при децата от природно-ориентираните детски градини, заедно с наличието на по-разнообразни микроорганизми по кожата.

 

По-здрави ли са децата, които си играят в калта?

 

Според финландските учени това показва, че играта с кал и горска мръсотия може да стимулира имунната система, но са необходими продължителни изследвания, за да се разбере дали децата са по-здрави в дългосрочен план.

 

За по-сериозни изводи е необходимо проследяване за период от поне 10-20 години, посочва за Healthline д-р Пурна Кашияп от щатския академичен медицински център Mayo Clinic.

 

Междувременно за родителите остава да водят децата си повече навън и сред природата.

 

Редица изследвания показват, че играта навън понижава индекса на телесна маса и намалява риска от проблеми със зрението, освен че насърчава детското въображение и любов към природата.

 

Не забравяйте, когато посещавате паркове в близост до дома да носите маска, да не споделяте с други хора играчки, както и да спазвате указанията за физическо дистанциране.

 

Източник:

https://advances.sciencemag.org/content/6/42/eaba2578