Качеството на въздуха се подобрява в държави, поставени под карантина в резултат на разпространяващия се в цял свят коронавирус, отчитат експерти. И въпреки че е рано да се говори за дългосрочни промени, данните на Американската космическа агенция НАСА ясно показват, че през февруари концентрацията на азотен диоксид (NO2) рязко е спаднал в Ухан, Китай, епицентър на пандемията COVID-19 - преминавайки от индикатор от червено към оранжево до синьо.


NO2 се произвежда главно от превозните средства, промишлени производства, ТЕЦ и др. И докато Китай преминава през пика на кризата си, последните снимки на Европейската космическа агенция (ESA) също показват колебания в емисиите на NO2.


Значително намаляване на азотния диоксид е наблюдавано от ESA в Северна Италия, която остава затворена, като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19. Там средните нива на концентрация на азотен диоксид са почти наполовина от средно ниво на замърсяване на въздуха.


 

Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) съобщава за подобна промяна в Барселона и в Мадрид, където испанските власти затегнаха противоепидемичните мерки в средата на март.


Експертите подчертават, че NO2 е краткотраен замърсител, с живот в атмосферата около един ден. Но това е първият път в историята, когато се наблюдават толкова драматични промени. Дори по време на икономическата криза преди повече от десетилетие намаляването на нивата на азотен диоксид не е било толкова осезаемо, както днес, отчитат специалистите.


В момента учените насочват вниманието си към други страни или региони, които са под карантина заради COVID-19, като Аржентина, Бавария, Белгия, Калифорния, Франция и Тунис, за да обобщят случващото се.


Високата концентрация на азотен диоксид в атмосферния въздух е пряка заплаха за човешкото здраве и живот. Замърсителят може да провокира сериозно възпаление на дихателната система. Фините частици дразнят очите, гърлото и затрудняват дишането. Доказано в дългосрочен план замърсяването на въздуха може да причини хронични респираторни или сърдечни проблеми или рак на белия дроб.


Но е важно и да се знае, че по-малко NO2 не означава непременно по-чист въздух. Преди дни например въздухът в Париж, бе оценен като умерено замърсен, поради наличието на фини частици и азотен диоксид, въпреки че населението вече беше затворено у дома в продължение на три дни. Това е така защото концентрацията на замърсяващи вещества може да варира в зависимост от времето. А и някои източници на вредни емисии, като производство на енергия и битово използване на енергия, вероятно няма да намаляват значително, когато повече хора трябва да останат у дома.

 

Източник: Yahoo News