Любимите плюшени мечета „съпреживяват“ с детето всички негови мигове и емоции в процеса на израстване – от страха от чудовището под леглото до първия учебен ден и дори успяват да се превърнат в „член на семейството“. Тези добрите приятели на децата обаче може да крият сериозни рискове за здравето им, става ясно от ново проучване, проведено от Dettol.

 

Специалистите изследвали повърхността на играчките в стотици домове, регистрират наличието на десетки видове бактерии върху 80% от тях. Някои от вредните микроорганизми върху плюшените любимци могат да доведат до тежко хранително натравяне след контакт с ръцете и устата на най-малките.


 

Нещо повече – според изследванията по всяка 4-та играчка се намират следи от фекалии, които могат до причинят различни стомашно-чревни инфекции.

 

Най-големи неприятности носят открите във всяко 4-то мече стафилококи - група бактерии, които водят до различни заболявания в зависимост от инфектираните тъкани. При децата най-често се наблюдават тежки хранителни отравяния, които се проявяват много бързо, тъй като стафилококовите токсини са с бързо действие - 30 минути. Обикновено симптомите се появяват до 6 часа след инфектирането, като при повечето малки пациенти се наблюдава гадене, повръщане, болки в стомаха и диария.

NEWS_MORE_BOX

 

Тъй като симптомите не са остри, заболяването затихва за около 1 до 3 дни без прием на лекарства. При част от малчуганите обаче заболяването протича с усложнения.

 

При навлизане на бактериите в кръвта, по-сериозните и дълбоки инфекции могат да се усложнят и доведат до неблагоприятен изход. Например, рискът от сърдечна недостатъчност при ендокрадит е особено висок, както и има риск от шок и колапс при сепсис. При нелекуван сепсис със Staphylococcus aureus - златистият стафилокок, в 80% от случаите изходът е фатален.

 

Основният проблем е, че децата непрекъснато изпускат играчките си по земята, откъдето те събират прах и микроби. Родителите често пропускат да почистват играчките. Според статистиката три от всеки четири плюшени мечета не се перат след като детето е било болно, а едно на всеки пет никога не е „минавало“ през пералнята.

 

Експертът по хигиена д-р Лиза Аскърли посочва, че всичко, което минава през ръцете на децата, трябва да бъде старатело почиствано редовно. Тя съветва плюшените играчки да се перат на ниска температура с антибактриален препарат, който премахва вредните микроорганизми почти изцяло.

 

След пране играчките трябва да изсъхват на открито, желателно на пряка слънчева светлина.