Химическите съединения в пластмасовите контейнери за съхранение на храна, които се считат за здравословни и безопасни заместители на по-рано използваните опасни химикали, се свързват с развитие на хипертония, твърди изследователски екип от Нюйоркския университет в САЩ. 
 
Съединенията ди-изононил фталат и ди-изодецил фталат се използват като заместители на ди(2-етилхексил) фталат, за който се смята, че вреди на здравето.
 
Изследователите анализират кръвни проби на млади участници, които са част от национални проучвания, насочени към здравето и храненето. Установява се силна връзка между наличието на съединенията и случаите на високи нива на кръвното налягане. Експертите откриват още, че химическите съединения може да се свържат и с повишаване на инсулиновата резистентност, която може да доведе до развитие на диабет
 
Експертите обясняват, че са изследвали нивата на ди-изононил фталат и ди-изодецил фталат в пробите от урина сред деца и юноши – от 6 до 19 години. Те са част от националните проучвания за периода между 2009 г. и 2012 г. Специалистите искат да разберат дали тези нива са свързани с нивата на кръвното налягане
NEWS_MORE_BOX
 
 
След анализа на данните се установява значителна връзка между високите нива на кръвното налягане и тези на химическите съединения в урината. Според специалистите от резултатите става ясно, че филататите могат да допринесат за развитие на хипертония. 
 
Учените дават и някои препоръки към потребителите:
  • Да се избягва употребата на пластмасови контейнери или найлонови опаковки, когато храната се подгрява в микровълновата фурна.
  • Да се избягва миенето на пластмасови контейнери в съдомиални машини, защото пластмасата може да се разтопи.