Отровните химикали, създадени с цел да убиват вредителите и болестите по растенията, са изключително опасни за здравето на човека.

 

Консумацията на хранителни продукти, третирани с пестициди, може да доведе до отравяне, причиняващо главоболие, гадене, повръщане, диария, световъртеж и мускулни тремори.


 

Дългосрочните ефекти върху здравето са свързани най-вече с развитието на злокачествени образувания.

 

Ново изследване, проведено в Щатите, показва, че пестицидите могат и значително да понижат качеството на спермата, съобщава сп. Human Reproduction.

 

В продължение на 5 години екип учени от Харвард, наблюдавали състоянието на репродуктивното състояние на 155 мъже на възраст между 18 и 55 години от Бостън.

NEWS_MORE_BOX

 

Всички те са посещавали център за лечение на стерилитета.

 

През този период те са отбелязвали промените в диетата на доброволците и състоянието на пробите семенна течност, като също така са осъществявали цялостно наблюдение на здравето и вредните им навици.

 

Оказало се, че мъжете, които поемат най-високите нива на остатъци от пестициди са имали 49% по-нисък брой сперматозоиди и 32% по-нисък процент на нормално оформени сперматозоиди в сравнение с мъжете, които поглъщат минимални количества на остатъци от пестициди.

 

Експертите отчитат, че дори малка доза замърсени плодове и зеленчуци - 1,5 порции на ден – се оказва достатъчна, за да понижи качеството на спермата с 32% и да намали броя на сперматозоидите на половина.