Пчелите са жизненоважни за оцеляването на селското стопанство, тъй като те опрашват растителността. Сред тях са бадемите, ябълките, кайсиите, авокадото, боровинките, краставиците, патладжаните, гроздето, кивито, мангото, бамята, прасковите, крушите, ягодите, мандарините, дините и още много други. Без пчелите тези култури ще престанат да съществуват. Тъй като пчелите са от решаващо значение за съществуването на тези храни, ние трябва да ги защитим и съхраним. Така пчелите осигуряват храна не само за хората, но и за животните и местообитателите на околната среда.


Счита се, че едни от основните виновници за изчезването на пчелите, са пестицидите. Широкото използване на пестициди в селското стопанство нараства, а това оказва пагубно въздействие върху съществуването на пчелите. Хората също унищожават диви местообитания, в които пчелите традиционно получават храната си. Счита се, че пчелите опрашват около 80% от дивите цветя в Европа.


Някои пчелари пък се опитват да заменят естествения нектар със заместител, за да изхранят пчелите, но той не поддържа здравето им така както естествената природа. Пчелите получават целия протеин и всички въглехидрати, от които се нуждаят от цветния прашец. Няма заместител на естествената храна на пчелитеТова обаче не са единствените фактори, които пречат на живота на пчелите. Сред тях са проблемите, свързани с изменението на климата в резултат от човешката дейност. Всъщност, истината е, че докато пчелите загиват заради хората, то и хората няма да бъдат здрави заради липсата на храната, която пчелите осигуряват. Това, че пчелите са в беда, е знак, че природната среда също е застрашена.


Смята се, че най-лесният начин всеки един от нас да допринесе за здравето на пчелите и за тяхното съществуване, е като се засадят цветя в двора или градинката. Важен е обаче разнообразният набор от цветя на повече места. Колкото повече цветя има, толкова по-голям е шансът пчелите да получат храната, от която се нуждаят, за да оцелеят. От нас зависи!