Установено е, че тютюнопушенето увеличава значително риска от развитие на ревматоиден артрит, десет години по-късно. Освен това, излагането на цигарен дим в детска възраст увеличава риска от развитие на заболяването, разкриват две мащабни епидемиологични проучвания.

 

Първото проучване е от 2019 г. и е водено от френски учени върху 99 000 души, чието здравно състояние е било проследявано на всеки две години за период от 23 години.


 

Резултатите от проучванията потвърждават, че за първи път пасивното тютюнопушене в детска възраст показва толкова висок риск за развитие на ревматоиден артрит в сравнение с риска от тютюнопушене при възрастни. Тези два риска се натрупват ако човек започне да пуши в зряла възраст, пояснява проф. Рафаел Серор, автор на проучването и ревматолог в болница Бисетр, във Франция.

 

При възрастните обаче, рискът за развитие на ревматоиден артрит поради пасивно тютюнопушене не е висок и при жените заболяването се проявява по-рано, ако са били излагани на цигарен дим в детството си.

 

Второто проучване е проведено при 90 000 медицински сестри за период от 28 години от харвардски учени. То потвърждава същите данни – вдишването на цигарен дим в детска възраст увеличава риска десетки години по-късно и този риск се натрупва при тютюнопушене в последствие в зряла възраст.

 

Голямо разнообразие в клиничната изява

Проучванията подчертават ролята на белия дроб в отключването на заболяването. Тютюнът е агресивен за белия дроб агент, който модифицира белтъците чрез процеси, в които аминокиселината аргинин се превръща в цитрулин. Проф. Рафаел Серор пояснява, че в това се намесва и появата на автоантитела срещу тези модифицирани белтъци при генетично предразположените пациенти.

 

Тази автоимунна реакция, която се проявява безсимптомно може да започне много по-рано преди появата на първите симптоми на заболяването, което ни дава основание да търсим причината в излагането на рискови фактори в детството.

 

Автоантителата, синтезирани в следствие на белодробното възпаление, прогресивно достигат до другите тъкани и най-вече до ставите, които са богати на тези модифицирани белтъци.

 

Въпреки навлизането в приложение на терапевтични антитела срещу медиаторите на възпалението, каквито са TNF alpha и IL-6 и значителният им принос за лечението на редица пациенти, те не са безвредни и превенцията остава ключов момент за предотвратяване на заболяването.

 

Проучванията са установили, че редовните физически натоварвания за повече от два часа седмично, спирането на тютюнопушенето и средиземноморската диета предпазват от развитие на заболяването в зряла и напреднала възраст.

 

Според последните епидемиологични проучвания, ключов момент в превенцията на ревматоиден артрит е избягване на излагането на цигарен дим в детска възраст, специално за децата, които имат фамилна обремененост за заболяването.

 

Източници:

www.lefigaro.fr