Тийнейджърите, редовно изложени на тютюнев дим, са почти 2 пъти по-застрашени от загуба на слуха, в сравнение с връстниците им, които живеят в среда без тютюнев дим, показва изследване на Медицинския център Langone на Нюйоркския университет.


Учените наблюдават 1533 юноши непушачи на възраст между 12-19 г. Участниците са изследвани за определяне на слуховата острота при високи и ниски честоти, както и за концентрацията на котинин в кръвта.


Котининът е вторичен продукт на невротоксин никотин, често използван като биомаркер за излагането на тютюнев дим.


Установява се, че тийнейджърите с най-високо ниво на котинин са най-застрашени от загуба на слуха, но и че степента на това увреждане е пропорционално на нивото на кръвната токсичност, т.е. колкото е по-голямо излагането на тютюнев дим, толкова по-сериозно слухово увреждане може да настъпи, което предполага, че скоростта на загуба на слуха може да бъде кумулативна.  


Предишни изследвания показват връзка между пасивното пушене и ушни инфекции при децата. Това може да е свързано с кондуктивна загуба на слуха, което е обратимо, казва водещият автор проф. д-р Анил Лалвани.


Пасивното пушене увеличава риска и от увреждане на вътрешното ухо при децата, което води до постоянна невросензорна загуба на слуха, предполагат учените.

 

NEWS_MORE_BOX

 Необходими са още изследвания, за да се потвърдят и докажат тези твърдения, допълват експертите.

 

 

Пасивното тютюнопушене значително повишава риска от загуба на слуха и при възрастни, установяват американски учени.

 


Редица изследвания показват, че активното пушене влияе негативно върху слуха, тъй като нарушава кръвообращението на малките кръвоносни съдове на вътрешното ухо.

 


За да установят дали пасивното пушене има сходен ефект като активното, изследователи от университета в Маями и Международния университет във Флорида тестват слуха на 3307 непушачи. Някои от участниците в изследването никога през живота си не са палили цигара, а други са бивши пушачи.

 

 

Оказва се, пасивното пушене увеличава 3 пъти риска от влошаване на слуха на всички звукови честоти (високи, средни и ниски). Макар и в по-редки случаи слухът може да се увреди до степен, каквато дори несилният фонов шум да наруши нормалното възприемане на звука.