Непушачи, които живеят с активни пушачи или прекарват много време с тях, заплащат скъпо за това: цигареният дим уврежда паметта и опорно-двигателната им система.
 
Откритието, публикувано в септемврийското издание на Addiction от 2012 г., е плод на първото по рода си проучване над влиянието на чуждия цигарен дим върху мозъчната фукнция. Д-р Том Хефернан и д-р Терънс Онийл, изследователи от групата Наркотични и алкохолни зависимости на университета Нортумбрия правят съпоставка между група активни пушачи и две групи непушачи: едната съставена от хора, които са редовно излагани на страничен цигарен дим и група, които отбягват дима на всяка цена. Изследователите отчитат средно излагане на цигарен дим през последните четири години в групата на непушачите от порядъка на 25 часа.
 
В проучването се провеждат времево-базирани паметови тестове, в които целта е да се извърши определена команда след определен период от време и събитийно-базирани тестове на паметта, при които участниците е трябвало в ситуации да реагират адекватно на база използване на запаметените данни.
 
Учените установяват, че непушачите, които са били излагани на цигарен дим грешат много повече от тези, които са нямали контакт с него. Средно, пасивните пушачи забравят 20% повече от групата без досег до страничния дим. Активните пушачи пък забравят около 10% повече от пасивните и 30% повече от въздържателите.
 
Д-р Хефернан подчертава, че дори Световната здравна организация предприема мерки срещу страничния дим. Той има сериозни последици за здравето на хора, които никога не са пушили през живота си, но са непрекъснато излагани на цигарен дим.
NEWS_MORE_BOX
 
В друго изследване от същата година д-р Гари Кзиао от Центъра за изучаване на рака, заедно със своя екип намира начина, по който цигареният дим уврежда костите на напушачите. Само три вещества от канцерогенния коктейл на дима показват споделен и взаимноусилен ефект върху костната тъкан. Те потискат силно дейността на остеобластите – клетки, които изграждат нова костна тъкан и ако не засилват, то поне оставят непроменена активността на остеокластите – клетки, които разграждат старата костна тъкан. Този ефект води до постепенна загуба на костна плътност и в последствие - остеопороза, дори при добри хранителни навици и спорна активност.
 
В изследваната група пациенти с остеопороза, над 11% от тях са били диагностицирани като „заболели вследствие страничен дим”.