Непушачите, редовно вдишващи тютюнев дим, са с риск от кратка продължителност на живота, поради различни здравословни причини, показва проучване.

 
В сравнение с възрастните, които живеят и работят в среда без цигари, изложените на пасивно пушене са по-застрашени от летален изход от сърдечно заболяване или рак на белите дробове, в рамките на 17 години, пояснява водещият изследовател д-р Яо Хе от държавната болница в Пекин.
 
Връзка с пасивното пушене имат и инсулта и хронична обструктивна белодробна болест.
 
Констатациите не могат окончателно да докажат, че пасивното пушене е главният виновник, но изследователите го определят като ключов рисков фактор. Други фактори са възраст, образование, работа, ниво на кръвно налягане и холестерол.
 
Проучването проследява участниците в продължение на години и открива доказателства за връзката „доза-реакция”, което означава, че рискът за здравето се повишава, заедно със степента и продължителността на пасивно пушене. Това е от ключово значение при изграждането на причинно-следствена връзка, коментира Джоана Коен, директор на Института за глобален контрол на тютюна в Училището по обществено здраве в Балтимор, която не участва в проекта.
 
Редица изследвания откриват, че непушачите, които постоянно вдишват цигарения дим на други хора, са с повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.
 
Настоящите констатации се основават на проследяване здравето на 910 възрастни в продължение на почти две десетилетия.
NEWS_MORE_BOX
 
44% от тях живеят с пушач, докато 53% казват, че са изложение на пасивно пушене на работното място.
 
В рамките на изследвания период са регистрирани 249 случаи с летален изход. 
 
Установява се, че рискът от фатален край от сърдечносъдово заболяване, инсулт, рак на белия дроб и емфизем, е два до три пъти по-висок сред изложените на пасивно пушене.
 
11% от 271 мъже, изложени на тютюнев дим, са починали от инсулт, в сравнение с 6,5% от 168 мъже, живели и работили в среда без тютюнев дим.
 
Резултатите са публикувани в медицинското издание Chest.