Прекомерното използване на различни ръчни устройства, като мобилни апарати за набиране на съобщения, би могло да доведе до състояние, засягащо здравето.

„Палеца на BlackBerry“ е нов вид заболяване, което се характеризира с повтарящи се неволеви действия. В следствие на прекомерното използване на мобилните телефони за писане на съобщения възниква неконтролирано импулсно движение на пръстите, което в даден момент може да доведе до инцидент.

Упражняването на този вид комуникация се налага често на служители от всякакви сфери, чиято работа е свързана с използването на мобилен телефон. Състоянието вече е толкова често срещано във Великобритания, че адвокатска фирма предупреждава работодателите да очакват съдебни дела от страна на персонала, който може да претендира за обезщетение, въпреки че по-голяма част от хората с подобни симптоми не осъзнават, че те са свързани с работата им.

Като цяло "болестите на града" са по-различни. Към тях обикновено спадат заболявания като астма, алергии, глухота или шум в ушите. Служителите във фабрики, които произвеждат пуканки, например се излагат прекомерно на аромата на пуканките, който съдържа диацетил – химикал, използван за подобряване на вкуса им, наподобяващ на масло. При тези служители има риск от увреждане на белия дроб.

 


Така, както се вземат мерки за осигуряване безопасността на работниците във фабриките, е необходимо да се предвиди съблюдаване на условията на труд в други сектори, заключава докладът на Health And Safety Executive. Следва да се помисли сериозно и за подобряване работните условия и опазване на здравето и на служителите, чиято работа е пряко свързана с все по-честата употреба на мобилни телефони.