Изследване на американски учени показва, че наднорменото тегло през пубертета или през по-късен етап от живота на жената може да увеличи риска от рак на яйчниците.


В изследването са участвали повече от 94 000 жени на възраст от 50 до 71 години и те били наблюдавани повече от седем години.  Резултатите показали, че по-пълните жени са много по-склонни да развият болестта от тези с нормално тегло.

Особено рискова е групата на жените с наднормено тегло, които нямат деца. При тях вероятността да се развие рак нараства заедно с нарастване на ИТТ ( индексът на телесното тегло).

Многобройни изследвания показват че съществува връзка между високите нива на естроген в организма и рискът от образуване на рак на яйчниците.

Раждането намаляват този риск, защото през деветте месеца на бременност, женското тяло не произвеждa яйцеклетки, и нивата на естроген не се повишават и няма опасност от натрупване на този хормон в тялото. Специалистите напомнят, че за такова натрупване на вредни количества естроген може да се говори само при жени, в климактериум, страдащи от наднормено тегло в продължение на десетилетия.

Лекарите от Американската асоциация на онкологичните специалисти, които са автори на изследването, подчертават още, че намаляването на наднорменото теглото е от изключителна важност за здравето на всяка жена и може да има изключително важна роля за предпазване от онкологични заболявания.

Всяка година хиляди жени се разболяват от рак на яйчниците. Тази болест е сред петте най-разпространени причини за смъртност сред жените. Причината е, че в началния си стадий симптомите не са ясно изразени или изобщо липсват, което затруднява навременното му диагностициране.

Както почти всяка болест, така и тази може да бъде овладяна, ако се открие в начален стадий.

Ето какво може да направи всяка жена сама за своето здраве.


Редовни прегледи


Поне веднъж годишно е добре да се прави пълен гинекологичен преглед, с всички необходими изследвания – ехограф, цитонамазка.Редовните прегледи са единственият сигурен начин гинекологичните заболявания да бъдат открити навреме.

Физически упражнения


Проучвания показват, че жените, които прекарват повече от шест часа в седнало положение са много по-предразположени към рак на яйчниците от тези, които спортуват активно.
Дори разходката и леките физически упражнения могат да поддържат тонуса и здравето.

Противозачатъчни


Според последните изследвания в САЩ пиенето на подходящи противозачатъчни, предписани от лекар, за по-дълъг период от време намаляват риска от злокачествени образувания на яйчниците и матката.

Здравословен живот


Спирането на цигарите, големите количества алкохол, и нездравословни храни, е едно от най-добрите и най-лесни неща, които всеки един може да направи за здравето си.


Заедно с това наблегни на плодовете и зеленчуците, млякото и месото. Така ще получаваш най-полезните хранителни вещества, които, позна, няма да позволят на тялото ти да се разболее от каквото и да е, не само от рак на яйчниците.

Наблюдаване на тялото си


Освен редовните прегледи, разпознаването на знаците, които изпраща тялото, са от изключително значение за диагностицирането на всяко едно заболяване.


Чувството на тежест в стомаха,тъпа болка в таза и подуване на корема без основателна причина, за повече от две седмици са знак, че нещо в тялото не е наред и трябва бързо да  се   направи консултация с лекар.


Дори и наличието на някой симптом, не е повод за паника, тъй като, открито в ранен стадий всяко заболяване има много добра прогноза за лечение.