Отравянето с олово се оказва проблем на световно ниво, който може да се сравни със замърсяването на въздуха, отнасяйки се до риска за здравето, който причинява. Ефектите от отравянето могат да засегнат всяка система в организма с последствия, някои от които могат да бъдат необратими при възрастни и деца. 


Оловото е тежък метал, който се използва в множество индустрии, и неговото поглъщане води значителни опасности за здравето. Повишеното количество олово в организма може да засегне значително децата, като може да увреди мозъчното развитие и да причини редица сърдечни заболявания. Научното изследване, което изследва ефекта от отравянето с олово, сочи за загуба на средно шест точки коефициент на интелигентност заради тежкия, токсичен метал.


Освен увреждане на мозъка оловото е свързано с развитието на сърдечни заболявания при хора на всички възрасти. Данните на изследването сочат, че отравянето с олово може да носи по-голям риск за сърдечни заболявания отколкото дори пушенето и холестеролът, като анализираните данни сочат, че през 2019 г. около 5,5 милиона смъртни случай заради сърдечно заболяване се дължат на отравяне с олово. Това са около 30% от всички смъртни случай от сърдечно-съдови заболявания за годината.По множество начини оловото може да засегне сърцето -  един от най-известните е повишаването на кръвното налягане, което само по себе си предразполага към сърдечни заболявания. Но оловото може и да втвърди артериите, което значително повишава риска към инсулт.


Поглъщането на опасния метал може да се получи по множество начини – поради широката му употреба в редица индустрии, то може да се намери в храната, която се сервира в метални съдове, както и във водата, която тече през тръби със съдържание на олово. Оловото може да се разпространи и във въздуха заради масовото му използване в производството. 


Децата са най-уязвими към отравянето с олово, затова предпазването им е съществено важно, като се препоръчва поддържането на добра хигиена при тях, както и избягване на продукти, които могат да съдържат олово, като бои и почистващи препарати. Доброто хранене също е от значение за намаляването на количеството олово в организма, като се препоръчват храни, богати на полезни нутриенти като желязо, калций и витамин С.

 

Референции:
Lawler, D. (2023, September 13)  Exposure to One Metal May Cause More Heart Disease Than Smoking or Cholesterol. Retrieved 2023, September 14 from https://www.sciencealert.com/exposure-to-one-metal-may-cause-more-heart-disease-than-smoking-or-cholesterol

Larsen, B. (2023, September 11) Global health burden and cost of lead exposure in children and adults: a health impact and economic modelling analysis. Retrieved 2023, September 14 from https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(23)00166-3/fulltext