Тоалетната хартия, произвеждана в цял свят, съдържа токсични PFAS „вечни химикали“ и потенциално е основен източник на PFAS, навлизащ в системите за пречистване на отпадъчни води.

 

Веднъж попаднали в завода за отпадъчни води, химикалите могат да бъдат опаковани в утайки от отпадъчни води, които в крайна сметка се разпръскват върху обработваемата земя като тор или се разливат във водни пътища.


 

PFAS са клас от около 14 000 химикала, които обикновено се използват, за да направят хиляди потребителски продукти устойчиви на вода, петна и топлина.  Наричат ​​се “вечни химикали“, защото не се разграждат естествено.

 

Същевременно са свързани с развитието на ракови, чернодробни, бъбречни и автоимунни заболявания, фетални усложнения и други сериозни здравословни проблеми.

 

В рамките на проучване са проверени 21 големи марки тоалетна хартия в Северна Америка, Западна Европа, Африка, Централна Америка и Южна Америка. Производителите не биват назовани.

 

В рецензирания доклад на Университета Флорида не са взети предвид последиците за здравето на хората, които използват замърсена тоалетна хартия. PFAS може да се абсорбира от кожата, но няма изследвания за това как може да влезе в тялото по време на процеса на избърсване.  

 

Това излагане на химикали обаче „определено си заслужава да бъде проучено”, заявява Дейвид Андрюс, старши учен в американска организация с нестопанска цел за обществено здраве, която проследява замърсяването с PFAS.

 

Марките, които са използвали рециклирана хартия, са имали точно толкова много PFAS, колкото и тези, които не са го правили, и може да се окаже, че няма избягване на PFAS в тоалетната хартия, заявява Джейк Томпсън, водещ автор на изследването и студент от Университета на Флорида.

 

„Не бързам да сменям тоалетната си хартия и не казвам, че хората трябва да спрат да използват или да намалят количеството тоалетна хартия, което използват“, добави той. „Проблемът е, че ние идентифицираме друг източник на PFAS и това подчертава, че химикалите са повсеместни.“

 

Откритите нива на PFAS са достатъчно ниски, за да предполагат, че химикалите се използват в производствения процес, за да предотвратят полепването на хартиена маса по машини. PFAS често се използват като смазочни материали в производствения процес и някои от химикалите обикновено се оставят върху или в потребителските стоки.

 

Търговска група, представляваща индустрията за тоалетна хартия във Флорида, в отговор заявява, че в тоалетната хартия не се добавя PFAS. Според американските учени обаче дори PFAS да не са добавени умишлено, доказателствата все пак посочват, че те се намират в състава на ролките хартия. 

 

Изследователите са открили шест PFAS съединения, като 6:2 diPAP представлява най-високите нива. Съединението не е проучено задълбочено, но е свързано с дисфункция на тестисите. Установено е, че PFOA, силно токсично съединение, и 6:2 diPAP може да се превърне в PFOA само веднъж в околната среда.

 

Проверени са отпадъчните води в осем пречиствателни станции. Вероятно е 6:2 diPAP в тоалетната хартия да представлява голяма част от съединението, открито във водата.

 

Въпреки това PFAS са толкова често срещани, че е трудно да се определи източникът им с точност, което говори за по-големия проблем около широкото използване на химикалите. 

 

Източник: 

T. P. Toxic ‘forever chemicals’ found in toilet paper around the world. The Guardian