Микропластмасите се получават в резултат на разпадането на различни продукти, произведени от пластмаса.

 

За първи път тези малки частици са открити в кръвта на изследвани хора. 80% от взетите проби съдържат микропластмаси.


 

Това откритие показва възможността на тези частици да се придвижват в тялото на човека и да се съхраняват в различни органи.

 

Въпреки че тяхното влияние върху здравето все още не е изцяло известно, се пораждат различни притесненя сред специалистите. Известно е, че в лабораторни условия микропластмасите увреждат човешките клетки.

 

Редица статистики показват повишени нива на смъртност годишно в резултат на замърсения въздух, който хората дишат.

 

Огромни количества пластмаса се изхвърлят в околната среда, което води до замърсяването на цялата планета с малки фрагменти - микропластмаси.

 

Хората поглъщат тези частици чрез консумация на пакетирана храна или вода, а освен това могат и да ги вдишат. При предходно направени изследвания са открити микропластмаси в изпражненията на бебета и възрастни.

 

За първи път обаче изследователи откриват микропластмаси в кръвта на хората. Направени са 22 проби на анонимни дарители. От тях всички са здрави възрастни.

 

Учените са регистрирали пластмасови частици в 17 от направените проби.

 

Половината от тези проби съдържат PET пластмаса, която обикновено се използва в бутилките за напитки, докато една трета съдържа полистирол, използван за опаковане на храни и други продукти. Една четвърт от кръвните проби съдържат и полиетилен, от който са направени обикновените найлонови торбички.

 

Известно е, че бебетата и децата са по-уязвими към различните химикали в околната среда. Според предишни проучвания, които са изследвали техния фецес, се отбелязва, че нивото на микропластмаси в изпражненията на бебетата е 10 пъти по-високо от тези при възрастните.

 

Съществува и информация, че бебетата, които се хранят с пластмасови бутилки, поглъщат милиони микропластмасови частици на ден. Въпреки сериозните притеснения, които касаят подрастващите, все още не е известно какво е съдържанието на микропластмаси в тяхната кръв.

 

Откритието дава информация единствено за наличието на полимерни частици в кръвните проби на здрави възрастни.

 

Остава да бъдат получени отговори на редица сериозни въпроси, като “Какво се случва с микропластмасите в тялото на човека?”, “Задържат ли се тези частици в неговото тяло?”, “Могат ли да се транспортират до определени органи или да преминат през кръвно-мозъчната бариера?” и “Достатъчно високи ли са нивата на микропластмасите, за да предизвикат заболяване у човека?”.

 

Откритият резултат насочва вниманието на хората към непрестанно разрастващия се проблем, свързан със замърсяването, масовото производство и консумация на продукти с пластмасови опаковки. Неговата сериозност нараства с всеки изминал ден.

 

Проучването е публикувано в сп. Environment International.

 

Източници:

https://www.theguardian.com/environment/2022/mar/24/microplastics-found-in-human-blood-for-first-time

https://www.journals.elsevier.com/environment-international