„Няма нищо по-лесно от това да спреш цигарите. Аз лично съм го правил стотици пъти!“ Това гласи крилатата фраза на американския писател Марк Твен, с която се утешават хиляди пушачи.

 

Животът без никотин е истинско предизвикателство за пристрастените, но учени от Южна Африка твърдят, че са открили най-ефективния метод за отказване на тютюнопушенето.


 

Според тях комбинирането на медикамента варениклин с никотинова лепенка е възможно най-ефективният съюзник в борбата с вредния навик. Този похват позволява напълно да забравим за цигарите в рамките на половин година. И никога повече да не посегнем към тях.

 

Изследването им е публикувано в сп. Jama.

 

То се базира на експеримент сред повече от 500 души, които от заклети пушачи се превърнали в истински въздържатели само за 6 месеца.

NEWS_MORE_BOX

 

„Ефикасността от комбинирането на двата продукта не може лесно да се обясни, но е факт, че това действа и то много добре“, посочва водещият автор на изследването д-р Конрад Кьогеленберг от университета „Стеленбош“ в Кейптаун.

 

По неговите думи по този начин цигарите се отказват много по-лесно, отколкото ако разчитаме само на лекарството или само на никотиновите лепенки.

 

Това изненадало учените особено много, тъй като и двата продукта са насочени към едни и същи рецептори в мозъка, а очевидно функционират по съвсем различен начин.

 

Варениклин е централно действащ парциален агонист на никотиновите ацетилхолинови рецептори.

 

Той притежава едновременно агонистични и антагонистични качества, които в съвкупност са отговорни за неговите ефекти върху абстинентната симптоматика и блокирането на ефектите на удоволствие от пушенето.