Заобикалящата ни среда изобилства от продукти, които имат негативно въздействие върху здравето ни. В това отношение най-опасни са токсините в продукти, на които сме изложени за продължителни периоди, например тези в дома ни.  Каква по-удобна възможност да се отървем от тях от пролетното почистване?

 

Като най-опасно в дългосрочен аспект се посочва излагането на токсини, които влошават функциите на ендокринната система и нарушават хормоналния баланс на организма. Това са т.нар. ендокринни дисруптори. Вещества с такова въздействие върху организма може да бъдат открити в състава на редица продукти от домакинството. Оказва се, че почти във всяко помещение на дома ни може да има продукти и предмети, които оказват негативно въздействие върху здравето ни. Традиционното пролетно почистване дава удобна възможност да се отървем от тях.


 

Като основен източник на токични вещества, увреждащи ендокринната система, се посочват пластмасовите изделия в домакинството, особено по-старите и захабени такива. Те изпускат в околната среда фталати и бисфеноли – вещества, добавени, за да повишат структурата и гъвкавостта на пластмасата. Особено опасни в това отношение са домакинските съдове, в които държим храна и то за продължителни периоди от време. С времето те не само изпускат повече токсични фталати и бисфеноли, но се замърсяват и с бактерии и други микроорганизми.

 

Най-голямо количество фталати и бисфеноли се отделят, когато пластмасовите изделия се нагряват – например при ползване в микровълнова фурна. Редовното излагане на въздействието на такив апродукти се асоциира с висок риск от увреждане на щитовидната жлеза и влошаване секрецията на полови хормони при жените с последващи проблеми с детеродния потенциал.

 

Голяма част от по-старите мебели също може да са източник на опасни за здравето вещества. Дивани, столове и фотьойли, проиведени преди десетилетия, често съдържат сложни етери и други вещества, влагани в тях като средство за защита от пожари и изгаряне. За много от тези продукти днес съществуват данни, че са опасни за здравето и нарушават хормоналната секреция. Съвременната тенденция е към подмяна на подобни мебели с такива, съдържащи органични материали.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Негативно въздействие върху здравето може да имат и съставките на много от почистващите и хигиенизиращи продукти в домакинството, включително антибактериални сапуни, гелове и пасти за зъби. Съставът на такива продукти трябва винаги да се проследява за съдържание на потенциално опасни вещества като фталати, триклосан и др.

 

Опасни за здравето вещества се откриват също и в състава на опаковките на някои храни, особено в консервни кутии, найлонови пликове и др. Не е препоръчително подобни материали да се ползват повече от еднократно.

 

Премахвайки от домакинството си продукти с потенциално опасни съставки, не само ще повишим ефекта от пролетното почистване и ще организираме по-природосъобразно домакинството си, но и ще превърне дома си в крепост на доброто здраве. Ендокринната ни система няма как да не оцени този жест по достойнство.