Приблизително 80% от възрастните са изпитвали болки в гърба.


Причините за тази болка могат да бъдат различни - битова или спортна травма, неправилна стойка, натоварване на гърба през работния ден, хронични заболявания на гръбначния стълб, неврологични състояния с различна тежест. Но независимо от причината, болката в гърба може да бъде изтощителна и да окаже сериозно влияние върху ежедневието и съня ви.

 


Как болките в гърба влияят на съня?

Здравият гръбначен стълб има четири основни функции:

 • Предпазва гръбначния мозък;
 • Поддържа мускулите, органите и тъканите;
 • Поддържа главата и торса Ви при движение;
 • Поддържа правилна стойка.

Когато гръбначният ни стълб е изложен на външно или вътрешно претоварване, той не е в състояние да изпълнява някои или всички тези функции, което е в основата на почти всички болки в гърба.

Нека да поговорим за причинителите на тази болка, които са най-често срещани и със сигурност съвсем не благоприятстват здравословната и комфортна почивка.

 

Претоварване на мускулите или връзките

Особено често срещано в живота на активните хора или професионалните спортисти.
Спазмите, които съпътстват този вид натоварване, често се изострят от лошото здравословно състояние. Те затрудняват задържането на тялото в едно положение за дълъг период от време, правят невъзможно бързото заспиване или изобщо не позволяват да заспите през нощта.

 

Междупрешленни хернии

Дисковете на гръбначния стълб поддържат структурата на гръбначния стълб като амортисьори. Те имат дебела твърда повърхност и мек желеобразен пълнеж.

Дисковата херния представлява разкъсване или изпъкване на междупрешленния диск. Когато лежите на нискокачествен матрак, изпъкналите и разкъсани дискове влизат в интензивен контакт с нервните коренчета поради повърхностния натиск, което причинява болка, мускулен спазъм и дискомфорт в засегнатата област на гръбначния стълб, а също така може да притисне съдовете и гръбначните нерви.

 

Артрит

Това е възпаление на поне една става в тялото, което причинява дискомфорт и скованост. Неприятният симптом е досадна вълнообразна болка или артралгия, която има вълнообразен характер и най-често се влошава след полунощ или сутрин. За да се избегнат деформации и дисфункция на засегнатите стави, е важно да се осигури равномерно разпределение на натоварването по време на сън и да се облекчат болезнените зони. Ортопедичният матрак с мемори пяна е добро решение.

 

Матрак с мемори пяна - плюсове и минуси - DNES.BG

 

Гръбначни изкривявания и нарушения на стойката

Разграничават се общо 3 основни типа патологии:

 • Лордоза - необичайно изразено изкривяване на долната част на гръбначния стълб;
 • Сколиоза - изкривяване на гръбначния стълб встрани, което обикновено е С- или S-образно;
 • Кифоза - анормално изкривяване на горната част на гръбначния стълб.

Най-честите причини за тези нарушения са неестественото положение на гръбначния стълб при продължително движение през деня, наднорменото тегло, липсата на физическа активност или наследствен фактор.
При всеки вид заболяване периферните гръбначни мускули изпитват прекомерно натоварване през деня, което дегенерира техния тонус. За да се предотврати намаляването на нивото на опора за гръбначния стълб, разместването на гръбначните дискове и деформацията на вътрешните органи, е много важно да се гарантира, че гръбначният стълб почива в естествена позиция през нощта, да се премахнат принудителните пози на сън и да се полагат грижи за анатомичната опора на цялото тяло.

 

Остеохондроза

Това е състояние, което се характеризира с увреждане на тъканите, костите и връзките на гръбначния стълб. Настъпва разместване на прешлените, което оказва натиск върху нервите и кръвоносните съдове.
Напрежението в мускулите на гърба и изразената болка в лумбалната област е чест съпътстващ симптом, тъй като лумбалната област е най-уязвима към заболяването.
Въпреки сложността на лечението, причината за заболяването е съвсем проста - то се развива в тези части на гръбначния стълб, които са подложени на постоянен натиск и се характеризират с честа принудителна подвижност.

 

Може ли ортопедичният матрак да облекчи болките в гърба?

Експертите са единодушни, че добрият сън е един от най-добрите начини да подобрим благосъстоянието си, а добрият ортопедичен матрак е от ключово значение за способността ни да спим спокойно. Но много хора пренебрегват значението му и въпреки постоянните болки продължават да използват матрак, който не осигурява достатъчно опора и комфорт.
 

Коя система за сън е по-добра: мемори пяна или пружини? - Investor.bg

 

5 важни ортопедични свойства на матрака при болки в гърба и кръста

 • Поддържане на естествените извивки на гръбначния стълб през нощта за пълноценна почивка и възстановяване;
 • Равномерно разпределение на натоварването върху тялото с допълнителна опора на по-тежките зони за отпускане на перивертебралните мускули;
 • Елиминиране на натиска върху меките тъкани, съдовете, което води до подобряване на кръвообращението и намаляване на симптомите на болка;
 • Нежно следване на контурите на тялото за максимална релаксация. Това оказва положителен ефект и върху нервната система, облекчава болката и прекомерното мускулно напрежение и ускорява заспиването;
 • Абсорбиране на движенията и изолирането им, което предотвратява честите и неволни събуждания.

Закупуването на нов матрак може да бъде значителна финансова инвестиция, но тази стъпка ще ви помогне да възстановите здравето си и да си възвърнете добрия сън без болка и дискомфорт. Нов и качествен матрак можете да закупите и на изплащане без оскъпяване от онлайн магазин за матраци Моят Матрак.