По отношение опасните токсини в състава им пастите за зъби се нареждат на челно място сред най-обсъжданите продукти. В списъка с потенциално опасните за здравето съставки на пастите за зъби попадат най-различни съединения, сред които учените вече добавят още едно. Това е т.нар. триклосан – поредното опасно съединение в някои дентални продукти, което учените считат, че ни трови бавно, но сигурно.

 

Триклосан се прокламира като суперактивно съединение, ползвано заради способността си да убива широк спектър от бактерии. С появата на все повече устойчиви бактерии обаче изниква въпросът дали бактерицидните свойства на триклосана все още си струват при наличие на опасността от странични ефекти.


 

Триклосан се ползва в състава на сапуни, шампоани и други продукти за външно приложение за унищожаване на бактериите по повърхността на кожата. В състава на пастите за зъби обаче съединението попада в организма и оттук започват проблемите.

 

Те са провокирани не толкова от пряко токсично действие на триклосана, колкото от това на неговите разпадни продукти. Триклосанът е органично фенолно съединение, което след взаимодействие с бактериите в устната кухина се разпада до диоксини. Тези съединения са официално признати от Световната здравна организация за токсични за човека и природата. Това е причина употребата на триклосан в козметиката да намалява, но все още да не е напълно преустановена.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Проучванията на триклосана през последните години доказаха няколко опасни за здравето последствия от разпадането и действието му в организма:

  • Повлиява хормоналната секреция – особено нивата на естрогена, тестостерона и тиреоидния хормон от щитовидната жлеза;
  • Повишава риска от алергии, особено в детска възраст при все още неукрепнала имунна система;
  • Ускорява клетъчното делене и може да действа като канцероген;
  • Уврежда бъбреците, черния дроб;
  • Нарушава баланса на чревната флора;

 

Задълженията за опоменаване пълния състав на козметичните продукти позволява лесно да се открие наличието на триклосан в пастите за зъби, които ползвате. Добре е тези продукти да се избягват. Триклосан обаче съдържат и някои видове вода за уста, което налага техният състав също да бъде лично проследяван за минимизиране негативните последствия за здравето.