Помещенията, в които спокойно тлеят няколко спирали против комари, може да изглеждат като същинска крепост за хората, които не обичат досадните насекоми, активизиращи се все повече със затоплянето на времето. И докато ефикасността на дима от спиралите за прогонване на комарите се счита за лабораторно доказана, няма достатъчно сведения доколко безопасен е той за вдишване от хората.

 

Дали спиралите против комари не са нож с две остриета и дали нахапването от няколко насекоми не е за предпочитане пред страничните ефекти на дима от спиралите? На тези въпроси търсят отговори учените, проследявайки опасността от редовното ползване на спирали против комари.


 

 

Повечето от съвременните спирали против комари, ползвани като безконтактни репеленти, съдържат два типа вещества, които ни осигуряват защита от набезите на насекомите:

  • Инсектицида пиретроид, който убива или поне зашеметява комарите;
  • Или ароматното вещество цитронела, извлечена от различни растения, която държи комарите настрана;

 

Наред с тези активно действащи на комарите вещества обаче спиралите съдържат и други продукти, в ролята им на слепващи агенти или такива, гарантиращи бавното горене на спиралите. Точно с тези вещества се свързват и страничните рискове за здравето при редовно ползване на спирали против комари.

 

Според някои експерти при изгарянето на една спирала във въздуха с дима се отделят фини частици, еквивалентни на тези, отделяни от поне 100 цигари. Приблизително такова е съотношението и на база на отделяните токсични газове, съдържащи се в дима. Подобно съотношение безспорно сигнализира за сериозен риск от белодробни заболявания при редовна употреба на спирали против комари. Все още обаче липсват категорични данни в подкрепа на това предположение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Проучванията за безопасността на спиралите продължават, защото не са изцяло ефектите от всички съдържащи се в тях съставки – летливи или не. На този етап експертите дават една важна препоръка – да се избягва горенето на спирали против комари в затворени помещения, а в такива условия да се залага на природни репеленти с естествен и доказано безвреден състав. Приемлива алтернатива са и всички негорящи и бездимни продукти, отблъскващи насекомите, които не изискват контакт с кожата, а се включват например към електрическата мрежа.