Неспазването на някои правила за добив и преработка на кафени зърна води до по-нататъшна концентрация на микотоксини в горчивата напитка, предупреждават учени.

 

Микотоксините представляват вторични вещества от плесени, образувани при прибирането на реколтата или при неправилното съхранение на зърнените култури. Те се срещат предимно в най-податливите на мухъл продукти като зърнени храни и ядки.


 

За тези вещества се заговаря едва през 1962 г. след случай в птицеферма, в местност близо до Лондон, когато умират над 100 хиляди пилета и пуйки. Установено е, че причината за високата смъртност било наличието на фъстъци във фуража, които са замърсени с такъв вид метаболити.

 

Днес специалистите различават повече от 300 вида микотоксини, разпространяващи се покрай различни видове растения. Така те попадат и в телата на животните, поради което вредните вещества биха могли да се открият и в месото.

 

Натравянето с микотоксини крие риск от потискане на имунната система, сърцебиене, вътрешни кръвоизливи и ментални нарушения. Най-коварни са веществата от групата на афлатоксините, които имат силно изразен канцерогенен ефект.

NEWS_MORE_BOX

 

Управленските практики за постигане на максимална ефективност при намаляване замърсяване с микотоксини включва засаждане на адаптирани сортове, правилно торене, борба с плевелите, равномерно напояване и правилно редуване на културите.

 

Въпреки това и най-добрите стратегии за управление не могат да елиминират замърсяването с микотоксини години наред. Освобождаването на спори достига своя пик по време на дъждовния период и малко след него.

 

Според екип учени от университета във Валенсия, замърсяването с микотоксини в най-продаваните и изнасяни извън страната испански марки кафе надхвърля препоръчаната от Световната здравна организация норма и носи съществена опасност за общественото здраве.

 

Най-често в пакетираното кафе се срещат фумонизими, афлатоксини и трихотецени, вариращи от 0,10 до 3,570 мкг/кг.

 

Според водещият автор на изследването д-р Емилия Ферер причината за откритите големи количества вредни вещества е липсата на регулаторна рамка на национално ниво по отношение на производството на кафе. Тя класифицира микотоксините като един от „тихите убийци“ на съвременния човек, защото за тях се знае и говори малко, въпреки сериозната вреда, които биха могли да нанесат върху здравето.

 

Проучването е публикувано в сп. Food Control.