Химичният елемент олово е съставна част на редица продукти, един от които е бензинът. Тази съставка в бензина поддържа доброто състояние на автомобилните двигатели.

 

За сметка на позитивното влияние на оловото върху автомобилите, то може значително да влоши здравето и нормалното състояние на човека.


 

По данни от ново изледване става ясно, че експозицията на газ от автомобил, съдържащ олово, в ранна детска възраст значително понижава коефициента на интелигентност на повече от 170 милиона американци, което е почти половината от цялото население на САЩ.

 

Проучването е направено от екип на Университета Дюк и техни колеги от Щатския университет на Флорида.

 

Според техния анализ родените преди 1996 г. са изложени на по-висок риск от появата на нарушения, които са свързани с оловото. Пример за такова е по-бързото стареене на мозъка.

 

Не съществува безопасно ниво на експозиция към олово. То е невротоксично вещество, което може да ерозира мозъчните клетки, след като навлезне в тялото.

 

Оловото достига до кръвния поток, след като бъде вдишано като прах, погълнато или консумирано с вода. Един от основните начини, по който то навлиза в кръвообръщението на човека, е чрез автомобилните отработени газове.

 

В кръвния поток оловото може да премине през кръвно-мозъчната бариера и по този начин да попадне в мозъка. Това би могло значително да засегне някои негови функции или коефициента на интелигентност на съответния човек.

 

При оценка на нивото на това засягане изследователите разкриха много голем процент от засегнати хора.

 

По данни получени след 2015 г. повече от 170 милиона американци са имали клинично тревожни нива на олово в кръвта си, когато са били деца. По-късно това е свързано с по-ниските нива на техния коефициент на интелигентност.

 

При тези хора се отбелязва и по-висок риск от други дългосрочни здравни увреждания, като намален размер на мозъка, по-голяма вероятност от психични заболявания и повишен риск от поява на сърдечносъдови заболявания в зряла възраст.

 

Тези наблюдения показват, колко сериозно и тежко е влиянието на оловото върху организма на човека.

 

Изследването е публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Източници:

https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2118631119