С колкото повече хора човек дели банята си, толкова по-замърсена ще бъде и неговата четка за зъби, предупреждават учени от Quinnipiac University в Кънектикът.

 

В резултат на изследването им, проведено в студентките общежития към университета, следи от фекалии са намерени върху 60 на сто от четките за зъби на учащите.


 

Там един санитарен възел ползват средно около 10 души.

 

Специалистите обясняват как зловредните бактерии се разнасят във въздуха и полепват навсякъде, включително и върху четките за зъби, независимо от опаковката им или от начина, по който те се съхраняват.

 

В общите помещения с въздушният поток има пренос на фекалии в разстояние от 5 метра, поради което те лесно достигат и до етажерката, където се намират и тоалетните принадлежности.

NEWS_MORE_BOX

 

С всеки допълнителен човек, използващ банята, вероятността от пренос на вредните частици към четките нараства с 80%, алармират експертите от Кънектикът.

 

Това е предпоставка за развитието на сериозни инфекции, засягащи стомашно-чревния тракт.

 

Независимо дали човек живее сам или с още няколко души, експертите съветват тоалетните принадлежности да се дезинфекцират старателно всеки път преди употреба.

 

Така например, преди миене на зъбите, четката трябва задължително да престои в чаша топла вода за няколко минути. Също така не е добре всички четки да са твърде близо, за да не се замърсяват една друга.

 

Изследването е представено в рамките на годишната среща на Американското общество по микробиология, което се проведе миналата седмица в Ню Орлиънс.