Какво е отровна смрадлика?

Отровна смрадлика (Toxicodendron vernix, Poison sumac) е широколистно растение, което представлява дървесен храст или малко дърво и обитава блата, влажни зони, както и борови гори.


Контактът на кожата със смолата от отровна смрадлика води до сърбяща, пареща алергична реакция на кожата. Алергичната реакция, предизвикана от отровната смрадлика се счита за по-силна както от реакцията от отровния бръшлян, така и от отровния дъб. Това са други добре познати растения, които също са от рода Toxicodendron от семейство Смрадликови.Какви са симптомите на обрива от отровна смрадлика?

Отровната смрадлика отделя масло, известно като урушиол, когато растението е наранено. Контактът на кожата с масло от отровна смрадлика причинява алергична кожна реакция, известна като контактен дерматит. Всички части на растението са токсични и маслото може да предизвика реакция дори когато смрадликата е изсъхнала.


Симптомите на обрив от отровна смрадлика се появяват от 8 до 48 часа след експозиция на токсина и могат да продължат седмици. Някои хора са по-чувствителни към растението и имат по-тежки симптоми. Самият обрив не е заразен, но маслата могат да се разпространят, ако останат върху кожата, дрехите или обувките. Симптомите на обрив от отровна от смрадлика включват:

 • Сърбеж;
 • Парене;
 • Зачервяване;
 • Подуване;
 • Мехури

Симптомите могат да попречат на ежедневните дейности на човек в зависимост от това къде по тялото се намира обривът и колко голяма част от него е обхванал. Хората, които посещават гори или блата, са особено податливи на обрив от смрадлика.


Как да разпознаем отровната смрадлика?

Отровната смрадлика се среща в блата, влажни зони и борови гори. Отровната смрадлика се характеризира с:

 • Червеникави стъбла;
 • Листа, които се състоят от 7–13 листенца, подредени по двойки, завършващи с едно самостоятелно листенце на върха;
 • Листенцата са удължени с гладка, кадифена текстура, гладки ръбове и овална форма;
 • Ярко оранжеви листа в началото на пролетта, които по-късно стават тъмнозелени и лъскави, а след това стават червено-оранжеви през есента;
 • Бели до сиви плодчета със сферична форма

Отровната смрадлика наподобява повече на отровен бръшлян и отровен дъб, отколкото на други смрадлики. Отровният бръшлян и отровният дъб са две други широко известни отровни растения, които могат да причинят обрив, но изглеждат различно от отровната смрадлика.


Какво трябва да бъде предприето при излагане на отровна смрадлика?

При експозиция на отровна смрадлика, първата стъпка е да бъде премахнато маслото от кожата. Не бива да бъде чакано да се появи реакция на кожата, за да бъдат предприети действия. Развитието на обрив може да отнеме часове.


Необходимо е да бъдат измити добре всички открити части със сапун и хладка вода. Не бива да бъде използвана топла вода, тъй като това може да доведе до разпространение на смолата. Препоръчително е изплакване с алкохол, обезмасляващи продукти (като тези за миене на съдове) или детергент, заедно с много вода.


Необходимо е да бъде обърнато специално внимание за почистването под ноктите, за да бъде избегнато разпространението на маслото в очите и други части на тялото. Важно е и почистването на цялото замърсено облекло, обувки и екипировка с препарат няколко пъти.


Няма лечение за обрива и трябва да бъде изчакано симптомите да преминат. Съществуват обаче много лекарства без рецепта, които е възможно да помагат при симптомите, включително:

 • Каламинов лосион;
 • Хидрокортизонови кремове;
 • Локални анестетици, като ментол или бензокаин;
 • Перорални антихистамини, като дифенхидрамин

Кога трябва да бъде посетен лекар?

Ако обривът обхваща лицето или областта на гениталиите или се разпростира на голяма част (30-50 %) от тялото или се появява висока температура, е важно да бъде посетен лекар. Лекарят може да предпише орални или локални стероиди за намаляване на възпалението. Трябва също да бъде посетен лекар, ако бъде сметнато, че обривът е инфектиран поради разчесване на засегнатата област. Лечението обикновено включва антибиотици. Трябва да бъде потърсена бърза помощ при затруднено дишане.


Какви усложнения може да предизвика обривът от отровна смрадлика?

Разчесването на кожата може да доведе до инфекция. Симптомите на инфекция включват – зачервяване, болка, гной и мехури.


Ако смолата бъде вдишана с дима, когато отровната смрадлика гори, това може да доведе до опасно дразнене на белите дробове, което може да бъде фатално. Симптомите на белодробно дразнене включват – кашлица, затруднено дишане и хрипове.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Poisonous plants: Geographic distribution
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Poisonous plants: Symptoms and first aid
Carson A. Poison sumac: How to identify it, and what to do if you’ve been exposed
Brown SP, et al. Identification of poison ivy, poison oak, poison sumac, and poisonwood