Експерти по здравеопазване и защита правата на потребителите в Европейската комисия обмислят забрана на кафето в капсули. Идеята идва след като властите в германския град Хамбург забраниха употребата на този вид кафе в институционалните сгради.
 
Миналия месец властите в Хамбург въведоха забрана за купуването и употребата на „определени замърсяващи продукти или съставки“. В документа са включени и кафемашините с капсули, които представляват едно на всеки осем кафета в Германия, съобщава BBC.
 
Въпреки че през последните години капсулите станаха изключително популярни и предпочитани от много любители на кафето, се оказва, че крият известни рискове за здравето и замърсяват околната среда.
 
Проблемът е, че при нагряването на пластмасовата кутийка и алуминиево фолио, с което то е запечатано, се отделят канцерогенни вещества
 
"Капсулите се рециклират трудно, тъй като те често са направени от смес от пластмаса и алуминий," обяснява Ян Дубе, говорител на Министерството на околната среда и енергетиката в Хамбург.
 
Съставът на опаковката, често направена от смесица от различни материали, в съчетание с утайката от кафето ги прави трудни за рециклиране в стандартните общински инсталации.
 
„Това са 6 г кафе в 3 г опаковка“, обяснява Дубе и пояснява, че според властите в Германия не би трябвало те да се закупуват с парите на данъкоплатците.
 
Според Йенс Керщан, сенатор по околната среда на Хамбурт, този ход е част от по-голяма стъпка в опазването на околната среда и изпраща важен сигнал.
NEWS_MORE_BOX
 
 
 
Темата за това опасни ли са капсулите с кафе е актуална не само в Германия. Един на всеки 10 британци смята, че капсулите са вредни за здравето и околната среда. В същото време 22% от анкетираните притежават такава кафемашина.
 
Все още няма яснота дали Европейската комисия ще забрани изцяло използването на кафе в капсули.
 
Експертите в Брюксел обаче са поръчали на учените да направят анализ на риска, след което ще се обмислят и евентуалните законодателни дейности в тази посока.