Според проучване на Университета в Мичиган пандемията е повишила риска от падане и травми при възрастните хора заради занижената физическа активност и мобилност на хората и необходимостта от социална изолация.

 

70% от по-възрастните хора, чиято мобилност сериозно е намаляла през първия етап на пандемията, отбелязват поне едно падане в този период и са два пъти по-склонни да изразят страх от падане.


 

Съветите, които дават учените от университета, целят обезопасяване на дома, тъй като обезвижването като цяло е повлияло на стабилността на придвижване и запазване на равновение навсякъде, дори у дома.

 

Важно е килимите и постелките да бъдат обезопасени. Те трябва да имат залепен неплъзгащ се материал отдолу. Ако вече имат такъв, е важно да се провери дали той все още се захваща за пода.

 

Доброто състояние на гумените подложки в банята и техните вендузи също е изключително важно, както и наличието на някакъв вид грайфер във ваната или под душа. За много хора душ кабината е по-удобна от вана.

 

Добре е в дома на по-възрастни хора да има широки пространства за ходене. За да ги има, може да се наложи преместване на някои мебели.

 

Освен широчината е много важна и добрата светлина в помещенията. Поради тази причина поставянето на по-силно светещи крушки също би могло да понижи риска от падания.

 

Също така експерти препоръчват лампите в помещенията да имат сензори и да се включват автоматично при движение.

 

При необходимост да се достигнат по-високо разположени предмети трябва да се използва стабилна ниска стълба с няколко стъпала, а не да се поставят различни мебели един върху друг.

 

Още по-добре би било цялостното използване на по-ниско разположени шкафове и налични пространства, за да се избегнат възможните рискове.

 

През зимата всички хора трябва да се пазят от падания, тъй като те са често срещани заради снега и леда, които ни правят по-нестабилни при ходене.

 

Особено важно е редуцирането на риска при по-възрастните хора, защото при тях последиците могат да бъдат по-сериозни.

 

Източници:

medicalxpress.com