Повече от 100 нобелови лауреати призоваха международната екологична група Greenpeace да сложат край на своето противопоставяне на генетично модифицираните култири (ГМО). Те твърдят, че има научен консенсус, че те са безопасни и обществото може да ги използва спокойно.
 
По време на пресконференция, учените цитираха по-специално стойността на ГМО ориз, който се използва в много от развитите страни за предотвратяване на някои заболявания, свързани с недостиг на витамин А. Въпросният ориз произвежда бета каротин в самото зърно, което не е характерно за естествения ориз.
 
Нобеловите лауреати призоваха Greenpeace да спре с тоталното отричане на този метод, тъй като както биотехнологиите, той има положително въздействие в световен мащаб.
 
„Дойде времето, в което вече сме сигурни, че ГМО е безопасно. Основният метод не води непременно до нещо лошо“, заяви нобеловият лауреат сър Ричард Робъртс.
 
По думите му, групата учени би могла да повлияе на други организации и партии, противници на генетично модифицираните култури.
 
Представители на Greenpeace отвърнаха на това, заявявайки, че тези твърдения са рекламен трик. Според тях въпросният ГМО ориз „Golden rice“ може да измести естествения ориз и да го направи трудно достъпен за хората в развиващите се страни.
NEWS_MORE_BOX
 
 
От организацията смятат още, че има необходимост от финансиране и реализиране на други усилия за справяне с хранителните нужди в развиващите се райони на света.
 
„Ние сме нападани в страни по целия свят, защото работим с фермери и общности за справяне със заплахата, която ГМО носи“, заяви Чарли Крей, старши изследовател в Greenpeace.
 
„Те са готови да отхвърлят мнението на по-голямата част от учените. Това, което не разбирам е, как приемат науката и научния процес, който служи в тяхна полза и за техните цели, но когато се противопоставя на целите и нуждите на организацията, те се противопоставят на учените“, коментира
Ранди Шекман, който е носител на Нобелова награда за физиология или медицина от 2013 г..
 
Сенатът на САЩ е планирал следващата седмица да подложи на процедурно гласуване законопроект, който може да преодолее сегашното и по-строго законодателство, касаещо етикетирането на ГМО продуктите.