Днес спалното бельо е представено в толкова широк асортимент от цветове и щампи, че не е лесно човек да се спре само на един модел. Но така или иначе всяко домакинство се нуждае поне от няколко комплекта. На какво да обърнем по-специално внимание? Когато избирате цветовата схема на комплекта, помислете за доминиращите цветове в спалнята – идеално би било, ако спалното бельо е в пълна хармония с цвета на завесите или стените.

За добър релаксиращ ефект са подходящи спокойните, пастелни нюанси като розово, синьо, жълто, тревно зелено и бяло. Колкото до червения, оранжевия и черния цвят, то те имат по-страстна и романтична натура. 


Наличието на лека бродерия или нежен принт върху спалното бельо може да направи много за установяването на спокойна атмосфера в спалнята. От друга страна, комплектите с ярки принтове са много вълнуващи. 


 

Ако искате да се отдадете на заслужена почивка след тежкия работен ден е по-добре да се спрете спално бельо с геометрични щампи. Някои дизайнери са на мнение, че не трябва да използвате черно-бялата гама като избор за спално бельо ежедневно, тъй като тези цветове не са способни да ви настроят подобаващо – понякога дори биха могли да въздействат агресивно, а друг път – натоварващо психиката.

 

По отношение на поддръжката, не забравяйте, че твърде наситените цветове могат да избледнеят след няколко изпирания на спалното бельо. Затова избирайте само качествени тъкани.

 

Също така спалното бельо следва да мирише свежо - на нов текстил. Обърнете внимание, че твърде силната миризма на багрилото обикновено е признак на лошо качество. Обърнете внимание на интензивността на цвета - между лицевата и от опаката страна почти не трябва да съществува разлика. 

 

Максималната допустима температура на пране също следва да бъде упомената на етикета. Всъщност, тя  също е показател за качеството на багрилата. Ако е упоменато, че спалното бельо може да се пере при температура от 60 градуса, това означава, че багрилото е стабилно.

 

Спалното бельо следва да притежава и способността, да „диша“ и да попива влагата. Най-добре е да изберете такова, което е изработено от естествени материи – например, коприна, лен или памук. Обърнете внимание колко траен е материалът, защото спалните комплекти се нуждаят от често пране. Най-добре е, ако тъканта е плътна, в противен случай ще се разкъса само след няколко пранета.