Тъй като ползването на компютър се превърна в неизменна част от живота ни, добре е да сме наясно какви вреди може да ни донесе това и по какъв начин е възможно да контролираме този процес.
 
  • Сухотата в очите е сред страничните ефекти от продължителното ежедневно взиране в монитора. Състоянието се характеризира с изсушаване в слъзните канали в клепачите, което може да причини дразнене и зачервяване на очите в края на деня.
  • Често се случва седенето на столове, които не подкрепят гърба и врата, да навреди на позицията на тялото. Това води и до натоварване на ставите в областта на врата, което повишава риска от развитието на шийна спондилоза.
  • Наднорменото тегло е сред най-често срещаните странични ефекти на продължителното заседяване пред компютъра. Липсата на физическа активност е основният виновник за натрупаните килограми. Ако не се вземат мерки, има опасност да се стигне и до затлъстяване
NEWS_MORE_BOX

 

  • Синдром на карпалния канал. Състоянието се характеризира с болка в ръцете и пръстите, която се дължи на притискане на медиалния нерв, преминаващ през карпалния канал. Причините за това включват повтарящи се движения на ръцете, при които има сгъване в китката, както в случаите, когато пишем на клавиатурата.
  • Дълбока венозна тромбоза. Продължителното седене може да наруши кръвообращението към краката, което да повиши риска от формиране на съсиреци. Те, от своя страна, могат да достигнат до белия дроб и да причинят запушване, което да бъде фатално. Дълбоката венозна тромбоза няма характерни симптоми, но сред много хора предизвиква отичане и зачервяване на кожата при засегнатата област.