Страдащите от мигрена имат по-високи нива на бактерии, участващи в нитратната обработка на храните, показва ново проучване. Това може да обясни защо някои храни буквално обострят хроничното главоболие
 
Въпросните бактерии могат да бъдат открити в някои преработени меса като бекон, както и в някои вина и шоколади, пише британският The Guardian.
 
Изследването взаимства данни от американски проект и се фокусира върху бактериалната екосистема на човешкия организъм. 
 
Учените са обработили данните от взети фекални проби и такива от устната хухина на здрави участници, за да установят дали откритите бактерии могат да са причинители на мигрена. 
 
Нитратите в храната в даден момент биват разбити от някои видове бактерии и в крайна сметка се превръщат в азотен оксид, който се освобождава в кръвта, а той се свързва с главоболието
NEWS_MORE_BOX
 
Резултатите от проучването показват, че страдащите от мигрена имат по-високи нива на тези бактерии в устната кухина, следователно и по-високи нива на азотен оксид в кръвта. 
 
Фекалните проби, взети от близо 200 души, също са показали по-висок брой на този вид бактерии.
 
Учените се надяват да разработят вода за уста, с която биха могли да бъдат отстранени бактериите, причиняващи мигрена. Засега обаче това е само идея, подчертава изданието. 
 
Специалистите изтъкват, че ако забележим, че след консумацията на някои храни и напитки се появява главоболие, това е достатъчна причина да ги избягваме, тъй като може да съдържат бактериите виновници. 
 
Проучването е проведено от учени от Университета на Калифорния в Сан Диего, съвместно с изследователи от Университета на Чикаго.