Кухнята е сърцето на дома - там се събираме и приготвяме храната, която ни поддържа здрави и енергични. Както и в другите стаи на дома обаче, и в кухнята дебнат опасности, които могат да ни разболеят.


Някои от причинителите на здравословните проблеми могат да донесат храносмилателни разстройства за няколко дни, но други могат да бъдат смъртоносни, особено за малки деца и за хората с нарушен имунитет. Така, че не е лоша идея да хвърлим едно око на кухнята и да променим някои потенциално опасни навици.

 


Храната
Една от най-големите опасности за здравето в кухнята е това как съхраняваме и приготвяме храната. Ако храната не се готви и не се третира безопасно, бактериите могат бързо да се размножат.


Важно е да се знае, че храната трябва да приготвя на подходящата температура, а храни като суровите жълтъци, сушито или сурово бисквитно тесто са особено опасни за малки деца или за хора с отслабена имунна система. Оставената извън хладилника вечеря пък е потенцилна опасност за здравето.


Всички пресни продукти трябва да се измиват старателно преди консумиране или използване при готвене за отстраняване на бактерии и пестициди. Суровите меса изискват специално внимание. Те не трябва да се мият преди готвене. Измиването или изплакването на суровото месо в мивката само разпространява всички бактерии в мивки и плотове. Готвенето на подходяща температура ще убие потенциално вредните бактерии.


Изключително важно е ръцете да се мият между различните етапи на готвенето. Особено след работа с месо, яйца и пресни продукти.

 

Срок на годност
Почти всички имаме храна в хладилника или килера, която трябва да се изхвърли. Консумирането на храна с изтекъл срок на годност е изключително опасно. Най-добре е да я изхвърлим.


Предотвратяването на хранителни отравяния започва още при пазаруването. Важно е да избираме плодове и зеленчуци, които не са натиснати или показват признаци на увреждане от насекоми. Консервите, които са подути, вдлъбнати или ръждясали по ръбовете е добре да се пропуснат, а опакованите артикули не трябва да имат нарушаване на целостта на опаковката.


Кухненските кърпи
Кухненски кърпи са чудесен начин за намаляване на използването на хартия у дома. Опасността обаче идва, ако не се подменят и перат достатъчно често, защото причиняват кръстосано замърсяване на кухненските повърхности. Според проучване на National Sanitation Foundation International, в около 75% от кухненските кърпи са открити колиформни бактерии (салмонела или E.coli).

 

Отварачки за консерви
Независимо дали използваме ръчен или електрически отварач за консерви, острието е в досег с храната при всяко използване. Кръстосаното замърсяване между месни продукти, зеленчуци и напитки може да доведе до бум на бактериите.


Ръчните отварачки за консерви трябва да се мият с гореща, сапунена вода след всяка употреба или, ако е безопасно в съдомиялната машина. За електрически е важно острието да се забърше внимателно и да се дезинфекцира.

 

Дъските за рязане
Дъските за рязане улесняват приготвянето на храна и защитават кухненските плотове. Но с всяко рязане се появяват дребни драскотини и вдлъбнатини, които могат да приютят бактериите. Ако не използвате отделни дъски за рязане на месо и сурови плодове и зеленчуци, кръстосаното замърсяване може да има тежки последици за здравето.


Дървените дъски за рязане трябва да се мият след всяка употреба с гореща, сапунена вода. Изплакването е с гореща вода и се подсушават с чиста кърпа. Стъклените или пластмасовите дъски пък могат да се поставят в съдомиялната машина за цялостно почистване.

 

Кухненска гъба
По дефиниция гъбите, естествени или изкуствени, имат пореста структура. От една страна попивателната им способност е чудесна, но от друга задържат влагата и бактериите, които могат да процъфтяват в тази среда и да ни разболеят.


Гъбите трябва да се мият с гореща, сапунена вода и да се поставят на място с добра циркулация на въздуха, за да изсъхнат след всяка употреба. Те също могат да се почистват на горния ред в съдомиялна машина. Ако гъбата има фина миризма след почистване, я изхвърлете веднага. Миризмата е признак на прекомерен растеж на бактерии.

 

Пластмасови контейнери
Пластмасовите контейнери и кутии присъстват в почти всяка кухня. За съжаление, не всички от тях са безопасни за съхранение на храни. По-старите пластмасови контейнери съдържат бисфенол А или BPA, индустриален химикал. Днес продължават проучванията за възможните последици за здравето на децата от използването на BPA.


За да се ограничат вредните пластмаси е нужно да четем внимателно етикетите и да избираме безопасните варианти.

 

Пуканки
Да, точно така. Похапването на любимите пуканки, приготвени в микровълнова печка, не е опасно за здравето, но вдишването на парата при отваряне на пликчето директно от микровълновата води до вдишване на над четиридесет химикали.


Американската агенция за опазване на околната среда определи кое е най-вредното вещество - диацетил, който водещите марки вече премахнаха от своите продукти. Синтетичният диацетил масово се използва за подобряване на мириса или вкуса на голям брой продукти като глазури, желатин, извара, сметана, масло, маргарин, пуканки, чипсове, снаксове, сосове, бисквити, тестени изделия, шейкове и др.


Ето защо е добре поне по отношение на пуканките, да оставим пликчето да се охлади преди отваряне.

 

Източник: Тhespruce.com