Проливните дъждове от последните дни ще бъдат последвани от очаквани за лятото горещини – това създава отлични условия за развитието на насекомните дразнители – мухи, комари, бълхи, кърлежи, оси, дървеници и други. 
 
Много хора използват насекомни репеленти – препарати, отблъскващи досадните инсекти. Най-ефективните и масово използвани репеленти са базирани на група вещества, познати като пиретроиди. Макар да са ефективни и доказано безопасни за човешка употреба, някои хора с по-чувствителна кожа или отклонения на имунната система могат да бъдат силно раздразнени от пиретроидите и да получат кожни обриви, главоболия, световъртеж и гадене.
 
Публикация от юни 2017 г. в журнала Environmental Toxicology and Chemistry засяга именно проблема с пиретроидите в популярните репеленти на пазара и по-специално – спрейовете, разпръскващи продукта. Лия Нагакава от Института по биология в Сао Паоло и колегети ѝ предупреждават потребителите да не използват отблъскващите насекоми спрейове в затворени помещения, понеже това води до натрупване на вредни химикали в тях. Ако е необходимо репелента да се поставя преди излизане, то се съветва прилагането на репелент тип стик, мазило или крем.
 
Защо спрейовете са опасни? Когато се използват на открито, атмосферните условия и най-вече слънчевата светлина разграждат за броени минути химичните съединения, непопаднали върху човешката кожа. В затворено помещение обаче тези химикали полепват по текстил, плочки и дърво по особен начин, който предотвратява пълното им разграждане и води до постепенното им натрупване. Стигнат ли определена концентрация на затворено, те могат дори да се отделят от повърхностите и да се разнасят из въздушното течение на помещението.
 
NEWS_MORE_BOX
Бразилските учени провели изследване, в което било установено, че 70% от пиретроидното съединение циперметрин се задържа в домашния прах до 1 година след еднократна употреба на репелент в закрито помещение.
 
Изследователите споделят, че тези концентрации могат да са особено опасни за малки деца, които могат да развият алергични симптоми след продължителен контакт с веществото. Опасни са и за здравето на домашните любимци, обитаващи помещенията и в същото време спомагат за развитие на пестицидна устойчивост при някои насекоми.