Наличието на саксийно цвете на бюрото в офиса намалява умората, стреса, главоболието и други симптоми като сухота в гърлото и суха кожа, установява проучване, водено от екип учени от Норвежкия университет за наука и технологии и Университета в Упсала, Швеция. 


Проучването обхваща 385 офис служители. Учените изчисляват процентите на отпуск по болест и броят на растенията, които има на работното място. Резултатите показват, че колкото повече растения наблюдават участниците, толкова по-малко болнични са ползвани.


Едно от обясненията е, че растенията и микробите в пръстта премахват летливи органични съединения, които влияят отрицателно на здравето.Освен това, стайните растения създават настроение и уют, пояснява психологът д-р Тина Брингслимарк от Норвежкия университет за наука и технологии.


Поставянето на саксийни растения е целесъобразно за офиси без прозорци, според доклад на учени от Вашингтонския държавен университет. Те регулират влажността и пречистват въздуха в помещението.


Резултатите от американско проучване показват, че служителите, които имат цвете на бюрото си, са по-продуктивни, 12% по-бързи в реакциите си, по-малко притеснени и с по-ниско кръвно налягане, отколкото тези, които нямат растение на работното място.


Поставянето на цветя в офиса може да допринесе за по-ниски стойности на напрежение и стрес, казва д-р Вирджиния Лор, ръководител на научното изследване. Според експерта равнището на прах в работните помещения може да бъде намалено с до 20%, когато има налични листни растения, които са по-подходящи за офис от цъфтящите. Големите зелени листа на растенията произвеждат повече кислород и помагат за разграждането на токсични вещества във въздуха.